Juridische Zaken19 jan '16 13:55

19 januari | Grondrechten-APK en provisie advocaten afgestraft

Auteur: Nelleke van der Heiden

Er moet een soort APK-keuring komen zodat de EU jaarlijks kan nagaan hoe het is gesteld met de rechtsstatelijkheid in de lidstaten.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Het is een wens van de liberalen in het Europees Parlement die met de huidige situatie in Polen hun gelijk bevestigd zien. Daarover is te gast Nelleke Koffeman van het Europa Instituut van de Universiteit Leiden over de juridische implicaties en Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66 en rapporteur over dit onderwerp.

Provisie advocaten
'Het is de advocaat niet geoorloofd een beloning of provisie toe te kennen of te ontvangen.' Aldus gedragsregel 2 lid 2 waar advocaten zich aan hebben te houden. En de Orde van Advocaten gaat de teugels aanhalen op dit punt. Want op internet zijn steeds meer initiatieven die vraag en aanbod op elkaar afstemmen, maar waarvoor advocaten ook betalen. Een van die initiatieven is Legal Dutch en Sara van Eck van Legal Dutch is te gast. Zij vreest dat de rem zet op innovatie in de advocatuur.

Navigatie-ellende
De klant wilde dezelfde auto nog een keer, omdat de vorige met zijn navigatiesysteem zo goed beviel. Moet de dealer dan duidelijk aangeven dat datzelfde navigatiesysteem niet meer bestaat? Advocaat Hidde Reitsma geeft raad.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen