Juridische Zaken26 jan '16 13:20

26 januari | Procesdossier voor nabestaanden en omgangsrecht voor opa's en oma's

Auteur: Nelleke van der Heiden

Als iemand onder onopgehelderde omstandigheden overlijdt, moeten de nabestaanden recht krijgen op het procesdossier van het Openbaar Ministerie.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Daarvoor pleit strafrechtadvocaat Sébas Diekstra. Hij is onder andere advocaat van de familie van Lesley Timmer. De 18-jarige Lesley werd in 2010 dood gevonden onder een brug in Luik. Zijn handen en voeten waren vastgebonden. Justitie gaat uit van zelfdoding, maar de familie gelooft daar tot op de dag van vandaag niets van. Sébas Diekstra vertelt waarom zo'n dossier zo belangrijk is voor de familie.

Omgangsrecht opa's en oma's
Er komt géén omgangsrecht voor opa’s en oma’s met hun kleinkinderen. Het CDA wilde dat in de wet laten opnemen zodat na een scheiding de band met de grootouders niet zomaar kan worden bemoeilijkt of worden verbroken. Maar Minister van Justitie Van der Steur ziet daar niets in. Het zou uiteindelijk niet in het belang zijn van het kind. Daarover is Alexander Leuftink, familierechtadvocaat bij Link Advocaten te gast.

Automatische incasso
Opeens werd er een veel hoger bedrag van haar rekening afgeschreven dan ze verwachtte. En daarom vraagt Julia zich nu af of er geen maximum geldt voor de prijsverhoging van bijvoorbeeld de software die ze afneemt. Advocaat Willem Vos legt uit dat consumenten beter beschermd zijn dan kleine zelfstandigen zoals Julia.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen