Juridische Zaken1 dec '15 14:17

1 december | Klimaatafspraken en grensoverschrijdende misdaad

Auteur: Nelleke van der Heiden

Als het aan de Fransen ligt, dan wordt de uitkomst minstens zo belangrijk als de ondertekening van de Universele Verklaringen van de Rechten van de Mens in 1948.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Tot 11 december is Parijs het decor van de 21e VN-klimaatconferentie. Niets minder dan het voortbestaan van de mensheid staat op het spel, als we op de hoogdravende speeches van de wereldleiders af mogen gaan. Of het gaat lukken en hoe de afspraken er uit moeten gaan zien, daarover zijn Jonathan Verschuuren, hoogleraar internationaal en Europees milieurecht aan de Universiteit Tilburg en Roger Cox, advocaat bij Paulussen Advocaten te gast.

Open grenzen overschrijdende criminaliteit
Is het net zo makkelijk om een kraak te zetten in Venlo als in Lille!? We gaan het hebben over de mobiliteit van criminelen binnen Schengen. Want 20 Europese landen wisselen dagelijks automatisch dna-materiaal uit dat wordt aangetroffen op de verschillende plaatsen delict. En het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en het Nederlands Forensisch Instituut wisten daar interessante data uit te halen voor de situatie in Nederland. Wim Bernasco, onderzoeker bij het NSCR en bijzonder hoogleraar ‘ruimtelijke analyse van criminaliteit’ vertelt erover.

Onterechte toevoeging?
De gefinancierde rechtsbijstand is over het algemeen een groot goed. Daardoor kunnen ook mensen zonder geld met een zogenaamde toevoeging procederen. Maar wat als je het gevoel hebt dat zo'n toevoeging onterecht wordt toegekend en jij daardoor een oneerlijke strijd moet voeren voor de rechter? Willem Vos van Vulpes Advocaten somt de mogelijkheden op.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen