Juridische Zaken2 feb '16 11:55Aangepast op 14 jul '16 09:58

2 februari | Proefproces: moet anti-IS-strijder worden vervolgd?

Auteur: Nelleke van der Heiden

Moet-ie een lintje krijgen of de cel in? De arrestatie van Jitse Akse medio januari deed nogal wat stof opwaaien.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

De oud-militair vocht in Syrië samen met de Koerden tegen IS. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of hij betrokken was bij het doden van IS-strijders én of ie daarvoor vervolgd moet worden.  Hangende dat onderzoek is de Friese strijder op vrije voeten en volgens de laatste berichten omwille van zijn veiligheid ondergedoken.

Waarom wel of niet
Vandaag in Juridische Zaken een proefproces, of eigenlijk meer een proefproces over de vraag of er een proces moet komen. Hier aanwezig twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Eentje zal bepleiten waarom wel. De ander kruipt in de huid van de verdediging van Jitse Akse. De rollen komen overigens overeen met hun wetenschappelijke visie op de zaak. Rogier Bartels, onderzoeker en docent  internationaal publiekrecht en Harmen van der Wilt, hoogleraar internationaal strafrecht.

Relatiebeding
Ze had te weinig te doen op haar werk, en daarom keek Charlotte verder. In eerste instantie om haar werkgever een klus te bezorgen. Toen het op die manier niet lukte, keerde haar eerlijkheid zich tegen haar. Advocaat Katja van Kranenburg gaat in op de vraag of haar werkgever haar terecht beschuldigt van het schenden van een relatiebeding.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen