Juridische Zaken1 feb '12 14:57Aangepast op 1 feb '12 15:24

PVV'er: softe rechter mag baan houden

Auteur: Edme Koorstra

PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt dat te lage straffen geen reden is om een rechter weg te sturen. Daarme zegt ze wat anders dan haar fractievoorzitter Geert Wilders.

Te lage straffen zijn geen reden om een rechter naar een andere baan te laten uitzien, maar ze moeten wel om de paar jaar worden beoordeeld op hun functioneren, vindt Helder.

'Fout standpunt'
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders had eerder gezegd dat rechters die te slap straffen maar wat anders moeten gaan doen, maar dat noemde Helder woensdag een "fout standpunt" omdat de regering geen rechters mag ontslaan die niet streng genoeg straffen.

Glad ijs
Maar ze vindt wel dat rechters net als andere werknemers een beoordeling moeten krijgen. Dit kan gebeuren door een college dat door de rechterlijke macht is ingesteld.

Op vragen van collega-Kamerleden of zij nu het officiële PVV-standpunt uitdraagt, antwoordde Helder bevestigend, al begeeft ze zich naar eigen zeggen mogelijk wel op glad ijs.

Levenslang
De PVV is erop tegen dat rechters voor het leven worden benoemd, maar de meerderheid van de Tweede Kamer wil daar wel aan vasthouden om te voorkomen dat rechters in hun afweging rekening gaan houden met hun loopbaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen