Juridische Zaken27 jan '12 17:50Aangepast op 27 jan '12 20:36

Holleeder gaat zich heus niet verstoppen

Auteur: Marjan van den Berg

Top-crimineel Holleeder is weer op vrije voeten en is van plan voorlopig in Nederland te blijven. En hij gaat zich echt niet lopen verstoppen.

Dat zegt misdaadjournalist Bas van Hout (Panorama) op BNR. Van Hout: "Hij belde mij op en vroeg hoe het met me ging. (....) En ik vroeg hoe het met hem ging en het ging ook goed. En dat we binnenkort even af zouden spreken." Van Hout zegt dat Holleeder en hij nog een afspraak hebben staan over een boek.

Voor zover Van Hout het kan beoordelen, gaat het goed met Holleeder. Vrijdagochtend werd bekendgemaakt dat de topcrimineel een vrij man is. Hij zat zes jaar in de gevangenis wegens afpersing.

De journalist denkt dat Holleeder zich niet gaat verstoppen. Daar is Holleeder de man niet naar, zegt Van Hout. "Als er een probleem is of hij krijgt er lucht van dat iemand iets tegen hem heeft, confronteert hij zo iemand daarmee, zo van: ik hoorde dat je problemen met mij hebt, vertel het maar."

Van Hout is bezorgd over de mediaaandacht rond het vrijkomen van Holleeder en over berichtgeving dat er mensen zouden zijn die wraak op hem willen nemen. "Het wordt nu zo 'gehypet', dat je het ergste kunt gaan vrezen", aldus Van Hout.

Buitenland
Misdaadverslaggever Gerlof Leistra (Elsevier) denkt dat Holleeder misschien toch kiest voor het buitenland: "Servië is een optie. Hij heeft daar vrienden, hij is er vaker geweest en zou er ook geïnvesteerd hebben."

Verdwijntips
Mocht Holleeder voor langere tijd uit beeld willen verdwijnen, dan heeft veiligheidsdeskundige Glenn Schoen (G4S) nog wat tips uit de spionagewereld. "Je hebt één of twee personen nodig die je kunt vertrouwen om dingen voor je te 'fixen'. Je wilt niks op naam gaan doen (.........). Je moet op een cash-economiebasis gaan functioneren en niet zichtbaar en niet traceerbaar zijn. Je wilt weinig contactpunten hebben. Je communiceert via het geschreven woord of van mond tot mond."

Verlof geweigerd
Peter R. de Vries, die eerder zei dat Holleeder kiest voor een teruggetrokken leven, heeft Willem Holleeder vrijdag ook gesproken èn gezien.

In De Wereld Draait Door zei De Vries dat Willem Holleeder tijdens zijn detentie tevergeefs verlof heeft aangevraagd. Vanwege te grote risico's werd het hem geweigerd. Holleeder heeft tegen die beslissingen van justitie beroep aangetekend, maar ook dat was tevergeefs.

Hartpatiënt
De Vries sprak met Holleeder in een bos, op circa 40 kilometer afstand van Amsterdam. Holleeder was in het gezelschap van enkele familieleden.

Holleeder is sinds 2007 hartpatiënt. Volgens De Vries is Holleeder zich nog steeds bewust van zijn lage levensverwachting - zijn hart functioneert voor nog slechts 25 procent. Holleeder gaat volgens De Vries gebukt onder een chronische vermoeidheid en moet zich aan een streng dieet houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen