Juridische Zaken26 mrt '12 12:51

Nurten Albayrak vlucht in hoger beroep

Auteur: Harmen Simon Teunis

COA-directeur Nurten Albayrak gaat in hoger beroep om inzicht te krijgen in de onderzoeksgegevens van de commissie Scheltema. Dat zegt haar advocaat Anita Verbeek op BNR.

De commissie onderzoekt het werkklimaat bij het Centraal Orgaan Asielzoekers onder Albayrak. Verbeek heeft kritiek op de openheid van het onderzoek

"Ik kan alleen maar zien dat er conclusies zijn getrokken die ik niet goed kan relateren aan wat er in het rapport staat. En je moet als onafhankelijke onderzoekscommissie het doel hebben dat je zo transparant mogelijk bent."

In een eerder kort geding wees de Haagse rechtbank het inzagenverzoek af. Albayrak is sinds september vorig jaar geschorst, nadat de NOS berichtte dat de directeur een schrikbewind voert en een te hoog salaris heeft.

"Er zijn ongeveer 90 tot 100 mensen gehoord, waarvan we niet weten hoe lang ze al in dienst waren en wat hun functies dan waren. Er zijn heel algemeen opmerkingen opgenomen in het conceptrapport. Ik kan die conclusie nu niet trekken."

Vrije hand voor commissie
Verbeek vindt dat het eigenlijk al mis is gegaan bij het instellingsbesluit van de commissie Scheltema. De onderzoekscommissie kreeg volgens haar de vrij hand in zij het onderzoek zouden inrichten. "Dat is eigenlijk een situatie die je niet zou moeten willen. Als je als onderzoekscommissie de vrije hand hebt in hoe je onderzoekingen gaat doen kan je ook een wildgroei aan het verzamelen van informatie creëren. Dat is hier in feite een beetje gebeurd."

Rol uitgespeeld
Toch denkt Verbeek dat de rol van Albayrak bij het COA nog niet is uitgespeeld. "Maar het feit dat de openheid op dit moment niet wordt gegeven, zegt natuurlijk wel iets. Ik zou het prettig vinden als wij in Nederland onderzoekscommissies hun werk laten doen waar een norm aan vast hangt. En die norm moet wel zijn dat als het over mensen gaat dat zij inzicht mogen krijgen in wat er precies over hen gezegd wordt.”

Toelichting
Woensdag licht de rechter zijn uitspraak toe. Verbeek had liever direct een motivering gehoord. "Het is heel vervelend dat we vandaag deze uitspraak krijgen en niet de motivering erbij. Maar voorop blijft staan dat als je als onafhankelijke onderzoekscommissie dit soort onderzoekingen doet, je die transparantie zou moeten geven. Dat is de basis van de vordering van mevrouw Albayrak."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen