Juridische Zaken1 mrt '16 14:32

1 maart | Noodverordening: noodgreep of noodzaak?

Auteur: Nelleke van der Heiden

Steeds vaker maken gemeentes gebruik van de noodverordening om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat inspraakavonden over AZC’s ordentelijk kunnen verlopen.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Of om te voorkomen dat een Pegida-demonstratie uit de hand loopt. En dat is de burgemeesters goed recht maar het middel wordt de laatste tijd wel vaak ingezet. En dat gaat weer ten koste van een aantal fundamentele vrijheden. Slaan we in dat opzicht door? Een panel buigt zich over de vraag: Michiel van Emmerik, hoofddocent staats-en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, Frank Giltay, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie en Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Rottend dak
Je koopt een huis van begin vorige eeuw. Natuurlijk kan er dan wat onderhoud nodig zijn. Maar een volledig weggerot dak? En als de verkoper je er zelf op wijst, is dan niet meteen duidelijk wie voor welke kosten opdraait? Nee dus, ondervond de luisteraar. Het blijft ook een lastig verhaal, zegt advocaat Willem Vos. Belangrijkste les: los het probleem niet meteen zelf op, dan kan de ander het niet meer doen en je bewijs is weg.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen