Juridische Zaken15 mrt '16 14:24

15 maart | Moord een bijwerking van antidepressiva?

Auteur: Nelleke van der Heiden

Prozac killings. Een term overgewaaid vanuit de Verenigde Staten waar rechters daders soms minder toerekeningsvatbaar verklaarden als bleek dat het de antidepressiva waren die de moordenaar in hen activeerden.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Ook Nederland kent steeds meer zaken waarin de dader zegt gehandeld te hebben onder invloed van antidepressiva. Daar houdt de rechter soms rekening mee, soms ook niet. Waarom en hoe dat nou zit met dat oorzakelijk verband, daar praten strafrechtadvocaat Alie Westerhuis en forensisch psycholoog Ernst Ameling over.

Kindermoord
Advocaat Alrik de Haas gaat kort in op de zaak van Aurélie V, die haar twee kinderen in 2013 vermoordde en in die tijd ook antidepressiva gebruikte. De rechter doet 24 maart uitspraak in deze zaak.

Adres onbekend
'Nu open maken', stond er dreigend op de zoveelste brief van het incassobureau, niet aan haar gericht, wel op haar adres. Moet de luisteraar dan toch zelf iets ondernemen? Uit aardigheid kan ze het incassobureau erop attenderen, maar het is zeker niet haar verantwoordelijkheid, zegt advocaat Marc van Zanten.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.

Gerelateerde artikelen