Juridische Zaken5 apr '16 14:21

5 april | Auteursrecht vs privacy

Auteur: Nelleke van der Heiden

Stichting Brein wil de grote illegale uploaders van films en televisieseries aanpakken. En mag daarbij op hun IP-adressen en gebruikersnamen jagen.

Paul Laseur
Paul Laseur

Met die persoonsgegevens in de hand hoopt de stichting effectief te kunnen optreden tegen de inbreuk op auteursrechten. En Brein doet dat op een rechtmatige manier, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond. Maar is dat ook zo? Daar buigt Juridische Zaken zich over in een BNR proefproces. Waar auteursrecht tegenover privacy staat.

Pleidooien
Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, gaat het vanzelfsprekend opnemen voor de belangen van de auteursrechthebbenden, dus de film- en televisiemakers. En advocaat Marthe Riewald, van TaylorWessing, komt op voor de privacybelangen van de up- én de downloaders. Na het horen van hun pleidooien velt hoogleraar Informatierecht Egbert Dommering uiteindelijk een oordeel en doet uitspraak.

Buurman
Ze wordt al jaren getreiterd, opgewacht, bedreigd en soms zelfs fysiek aangevallen. Hoe komt de luisteraar van haar intimiderende buurman af? Advocaat Huib Hielkema gaat in op de verantwoordelijkheid van de woningbouwcorporatie.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen