Juridische Zaken21 mrt '11 12:59

Van den Nieuwenhuyzen wil Balkenende horen

Auteur: Pieter van den Akker

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen wil oud-minister Annemarie Jorritsma en ex-premier Jan Peter Balkenende als getuigen horen in zijn strafzaak. Dat hebben de verdachte en zijn advocaat David Schreuders maandag bij de rechtbank in Rotterdam bekendgemaakt. De voormalige bewindslieden kunnen volgens Van den Nieuwenhuyzen meer licht werpen op de zaak en ontlastend voor hem verklaren.

Het Rijk deed destijds zaken met Van den Nieuwenhuyzen op gebied van defensiematerieel. De rechtbank moet nog een beslissing nemen over het verzoek. In Rotterdam is maandag een begin gemaakt met een zogenoemde regiezitting, om het verloop van het proces te bepalen. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onbekend.
Verdacht van faillissementsfraude en omkoping
De verdachte van onder meer faillissementsfraude en omkoping vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) een veel te eenzijdig beeld geeft, waarbij ontlastende documenten buiten het dossier van ruim 16.000 pagina's zijn gelaten. 'Het aantal pagina's met onbenulligheden is tenhemelschreiend', zei Van den Nieuwenhuyzen. Hij wil andere getuigen in zijn bijzijn opnieuw laten horen. 'Het is mijn stellige overtuiging dat de getuigen een ander licht op de zaak zullen werpen.'
Verhuisdozen vol ontlastende documenten
Volgens de verdachte bevatten de verhuisdozen vol documenten uit Curaçao, Frankrijk en Nederland vele stukken die voor hem ontlastend zijn, maar die het OM niet heeft gebruikt. ,,Dit heeft niets, maar dan ook helemaal niets met waarheidsvinding te maken.'' Behalve het laten horen van getuigen, wil Van den Nieuwenhuyzen ook dat enkele tientallen documenten aan het dossier worden toegevoegd.
Valsheid in geschrifte
Van den Nieuwenhuyzen wordt ook verdacht van het omkopen van oud-directeur Willem Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam. Scholten werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk voor onder meer valsheid in geschrifte en omkoping. Van den Nieuwenhuyzen zou Scholten het gebruik van een appartement in Antwerpen hebben gegeven, in ruil waarvoor Scholten bankgaranties ter waarde van vele miljoenen zou hebben afgegeven voor de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen