Juridische Zaken23 dec '14 13:03Aangepast op 24 dec '14 13:57

Uitzending 23 december | Werkdruk volgens presidenten Hoge Raad en Gerechtshof Den Haag

Auteur: Nelleke van der Heiden

Door de te hoge “productiedruk” loopt de kwaliteit van de rechtspraak nog altijd gevaar. Dat zegt de president van de Hoge Raad, Geert Corstens in een speciale 'best of'-uitzending van BNR Juridische Zaken.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Door de te hoge druk zouden rechters zaken te snel afdoen of te weinig tijd hebben om hun kennisniveau op peil te houden. Volgens Corstens worden er nog geen fouten gemaakt, maar moet er “nog een hoop gebeuren” om deze voor de toekomst af te wenden. De hoogste rechter maakt zich ook grote zorgen over de digitalisering van het strafproces, een operatie die het ministerie van Veiligheid en Justitie op dit moment uitvoert. “Dat is een enorme veranderingsoperatie waarvoor men te kort tijd heeft ingeruimd.” Geert Corstens zei dit vlak voor zijn afscheid als president van de Hoge Raad op 1 november.

Gerechtshof Den Haag deelt zorg
De werkdruk in de rechtspraak is een veelkoppig monster, zegt Leendert Verheij, president van het gerechtshof in Den Haag. Het is een complex probleem dat je van veel kanten moet aanvliegen. Een van de mogelijkheden volgens Verheij is zorgen dat kennis snel en goed toegankelijk is. Als je bij iedere zaak het wiel opnieuw moet uitvinden, kost dat veel tijd. Met kenniscentra zoals het expertisebureau voor grensoverschrijdend familierecht dat het gerechtshof in Den Haag net in het leven heeft geroepen kun je veel tijd besparen.

Rode kaart onterecht
Abdelativ Mehfoud vindt dat zijn zoon Younes onterecht een rode kaart heeft gekregen bij een voetbalwedstrijd in Haarlem. Maar de KNVB gaat blind af op wat de scheidsrechter zegt en dat staat haaks op de verklaring van Younes en zijn vader. Bij het tuchtrecht stuitten vader en zoon Mehfoud op een muur en nu willen ze weten of ze nog andere kansen hebben. Tijmen Martens van Certa Legal Advocaten acht de kans niet groot, maar ziet nog wel een kleine mogelijkheid.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen