Juridische Zaken30 mei '12 07:30Aangepast op 30 mei '12 15:08

Update | Het spinnenweb van Robert M. ontrafeld

Auteur: Marjan van den Berg

De politie heeft wereldwijd 1116 internetcontacten van Robert M. uit diens computer weten te halen. Daar zijn in totaal 508 onderzoeken uit voortgekomen.

De computer van Robert M. is destijds in beslag genomen. De flink versleutelde informatie werd door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) geanalyseerd om het wereldwijde kinderpornonetwerk te ontrafelen waarvan M. deel uitmaakte.

Het was voor de politie een enorme klus om wijs te worden uit de brei aan gecodeerde informatie op de computer, zegt BNR-verslaggever Harmen van der Veen vanaf de persconferentie van het KLPD. De 508 onderzoeken verspreiden zich over de hele wereld: Nederland, de VS, Zweden, Japan, Duitsland, Polen, de Filipijnen.

Wereldkaart
"We hebben net een wereldkaart gezien met een stip in het midden: Amsterdam, en dan allemaal punten en onderlinge verbindingen. Dat was gewoon een spinnenweb. Er was bijna niets meer te zien van de landkaart. Overal zitten pedofielen die gebruik maken van de foto's van Robert M., die met hem communiceerden over het misbruik van kinderen", aldus Van der Veen.

De Amsterdamse zedenzaak heeft tot nu toe geleid tot 33 arrestaties in diverse landen. In Nederland zijn 13 personen aangehouden: 12 Nederlanders en een Deen.

Hoofdverdachte in de zedenzaak, Robert M., is vorige week veroordeeld tot 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen