Juridische Zaken24 nov '15 15:11Aangepast op 24 nov '15 16:32

24 november | Terreur juridisch bestreden en rechtspraak in kindertaal

Auteur: Nelleke van der Heiden

De aanslagen in Parijs schreeuwen om actie. Maar wat kan en mag er allemaal, juridisch gezien?

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

De Franse president Hollande wil de grondwet openbreken, in Nederland wil de VVD het verblijf in terroristisch gebied strafbaar stellen en de PvdA wil Syriëgangers gedwongen laten opnemen. Na de aanslagen in Parijs wordt angstig en hoopvol naar het recht gekeken om nieuwe terreur te voorkomen. Zinvol of niet, daar gaan twee zeer deskundige dames op dit gebied over in gesprek: advocaat bij Pels Rijcken en gepromoveerd op de aanpak van terrorisme in het strafrecht, Marianne Hirsch Ballin en universitair docent terrorisme en rechtstaat aan de Universiteit Leiden, Quirine Eijkman.

Kinderlijk recht
Drie jurken achter een tafel. Hoe werkt dat nou zo'n rechtszaak? Mag iedereen zomaar komen kijken? Vragen die Veerle Corstens opwerpt in het kinderboek 'Met een klap van de hamer'. Ze vertelt waarom dat boek er moest komen en welke rol haar vader, voormalig president van de Hoge Raad Geert Corstens, daarbij speelde.

Net te weinig vloer
Ergens was er iets misgegaan bij het bestellen van de vloer. Dat merkte Reyer Blankevoort helaas pas toen de vloer in tweederde van zijn appartement lag. Te laat?  Advocate Wilmy Westerhof geeft advies.Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen