Juridische Zaken30 jan '12 17:01

Weg vrij voor vervolging Trafigura-topman

Auteur: Pieter van den Akker

De topman van Trafigura, Claude Dauphin, mag worden vervolgd. Hij zal terechtstaan in de affaire rond het gifschip Probo Koala.

Het hof in Amsterdam bepaalde maandag dat de bezwaren van Dauphin tegen de dagvaarding worden verworpen. Daarmee is voor het OM de weg vrij om Dauphin te vervolgen voor het leiding geven aan de illegale export van het afval van het schip naar Ivoorkust.

Dauphin was president-directeur van Trafigura, in wiens opdracht de Probo Koala in de zomer van 2006 voer. Het schip voer op 5 juli 2006 weg uit Amsterdam. Het afval werd vanaf 19 augustus gelost in Ivoorkust.

Afvalstoffen
Dauphin maakte bezwaar tegen de dagvaarding, omdat hij pas halverwege augustus wist dat er afvalstoffen aan boord waren. De uitvoer was toen al voltooid, zo stelde hij.

Het hof in Amsterdam verklaarde het bezwaar gegrond. Het OM ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat het hof zich er opnieuw over moest buigen.

Boete 1 miljoen euro
Oliebedrijf Trafigura werd in december in hoger beroep veroordeeld in de zaak rond Probo Koala. Het bedrijf kreeg een boete van 1 miljoen euro. De gemeente Amsterdam ging vrijuit. Ook de Amsterdamse afvalverwerker APS kreeg geen straf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen