Juridische Zaken29 nov '12 13:27

Vastgoedfraude: 2 jaar voor Nico V.

Auteur: Marjan van den Berg

In de grote vastgoedfraudezaak Klimop heeft Nico Vijsma 2 jaar cel opgelegd gekregen voor verduistering, witwassen, het opmaken van valse facturen en deelname aan een criminele organisatie.

Vijsma nam de rol op zich van personeelschef en coachte de spelers in de fraude bij het verduisteren van het geld. Ook nadat hij geen officieel adviseur meer was van Bouwfonds, ging hij door met zijn strafbare praktijken, stelt de rechtbank. "Hij heeft op laakbare wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Bouwfonds in hem had'', zo staat in het vonnis. De rechtbank acht bewezen dat Vijsma een prominente rol speelde binnen twee criminele organisaties, die zich met de omvangrijke fraude bezighielden.

Miljoenen
De rechtbank stelt in het vonnis weinig begrip te hebben voor de handelswijze van Vijsma en zijn hebzucht, omdat het hem "aan niets ontbrak''. Hij heeft miljoenen verdiend aan de vastgoedfraude, maar schikte met zowel Bouwfonds als het benadeelde Philips Pensioenfonds voor 4,7 miljoen euro.

Tegen de 75-jarige Vijsma was 5 jaar cel geëist. De rechtbank besloot de straf tegen hem te matigen omdat hij al oud is en ernstig ziek is geweest. In mei vorig jaar bleek hij kanker te hebben. Hij onderging twee ingrijpende operaties. Vijsma heeft zo'n 2 maanden in voorarrest gezeten.

"Het zij zo'', zei hij tegen de rechtbank nadat het vonnis was uitgesproken. Vijsma zei dat hij er totaal niet tegenop ziet om de cel in te gaan. "Ik vond het daar wel leuk, eigenlijk'', grapte hij tegen de pers. Of hij in hoger beroep gaat, weet hij nog niet.

Vijsma was de aangetrouwde oom en inspirator van hoofdverdachte Jan van Vlijmen. Hem veroordeelde de rechtbank begin dit jaar tot 4 jaar gevangenisstraf.

Gerelateerde artikelen