Juridische Zaken2 jun '12 16:42Aangepast op 2 jun '12 17:08

Van der Sloot mag worden uitgeleverd

Auteur: Fleur de Bruijn

Joran van der Sloot mag op den duur worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt verdacht van afpersing, maar misschien veroordeeld voor moord.

Het Hoogste Gerechtshof in Peru bepaalde over de uitlevering, zo meldde het Peruaanse televisiestation América Televisión zaterdag. Van der Sloot mag van dit hof pas worden uitgeleverd als hij zijn straf heeft uitgezeten voor de moord op Stephany Flores. De Peruaanse regering moet de uiteindelijke beslissing nemen over de uitlevering.

Afpersing Beth Holloway
De Nederlander wordt in de VS verdacht van het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot zei in ruil voor 250.000 dollar tegen de moeder van Natalee te vertellen waar het lichaam van haar dochter zou liggen. Hij kreeg al een voorschot van 25.000 dollar. Uiteindelijk is hij, nadat hij het voorschot ontving, naar Peru gegaan.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries vertelde eerder tegen BNR dat Beth Holloway het voorschot in samenspraak met de FBI heeft betaald. Dit is volgens hem met verborgen camera gefilmd. "Uiteraard heeft Joran niet gezegd waar het lichaam was”, zei De Vries. 

Begin mei vertelde Michael Griffith, een vooraanstaand medewerker van het International Legal Defense Counsel, een organisatie die burgers in gevangenschap in het buitenland bijstaat, dat de VS Van der Sloot wil veroordelen voor moord. Griffith zei dat de afpersing geen prioriteit heeft voor de Amerikaanse justitie. Justitie zou Van der Sloot, wanneer hij eenmaal in Amerika is, willen berechten voor de moord op Natalee Holloway.

Verdwijning Natalee Holloway
Ruim vijf jaar geleden verdween de tiener Natalee Holloway op Aruba. Joran van der Sloot is in verband gebracht met haar vermissing. Hij is er meerdere keren voor aangehouden, maar nooit in staat van beschuldiging gesteld. Begin januari werd Natalee officieel doodverklaard.

Van der Sloot zit in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores. Het hoger beroep tegen die veroordeling loopt nog. Ook moet de Nederlander 59.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van Stephany.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen