Juridische Zaken9 mrt '12 06:04

Onderzoek rol notaris bij bv-opkopers

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Kamer van Toezicht in Arnhem, de tuchtrechtinstantie van het notariaat, stelt een onderzoek in naar de handelwijze van notaris Kees ten Brink uit Dieren. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Ten Brink was betrokken bij 26 transacties waarbij ondernemers de aandelen van hun vennootschap verkochten aan Jos Wagemans, die van fraude wordt verdacht. Vorig jaar werd de notaris al eens berispt voor zijn betrokkenheid bij één aandelentransactie.

Maandag begint voor de rechtbank in Almelo de strafzaak tegen Wagemans en vier handlangers. Zij worden verdacht van faillissementsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Fiod
Notaris Ten Brink erkent dat hij in 2009 en 2010 "krap anderhalf jaar" als notaris voor Wagemans is opgetreden. Hij stelde aktes van aandelenoverdrachten op en zogeheten aktes van cessie, waarin vorderingen die overgenomen bv’s hadden op hun voormalige holding werden weggepoetst. Hoeveel aktes hij in totaal voor Wagemans heeft opgemaakt, weet Ten Brink niet: "Ik heb ze niet geteld".

Ten Brink zegt dat hij nooit heeft geweten dat Wagemans na een overname de bv leegplukte en de boekhouding liet verdwijnen. "Het is toch gek dat niemand mij daar in die anderhalf jaar dat ik voor hem heb gewerkt, op heeft gewezen? Ik heb begrepen dat die man al langer bij de Fiod bekend was, waarom lichten ze mij dan niet in?"

Lees het hele bericht op fd.nl

Gerelateerde artikelen