Juridische Zaken13 mei '14 18:11

BNR Juridische Vraag | Kluisje in sportschool opengebroken

Auteur: Nelleke van der Heiden

Zijn jas en tas mocht Ferdy Kornaat niet meenemen de sportruimte in, dus borg hij ze op in een kluis.

Bij terugkeer na het sporten, bleek dat kluisje opengebroken en zijn portemonnee en telefoon waren gestolen. Schade: zo'n 600 euro. In de algemene voorwaarden van Fit for Free stond dat de sportschool niet aansprakelijk is voor diefstal van persoonlijke eigendommen. Ferdy Kornaat vroeg zich af of de sportschool inderdaad geen verantwoordelijkheid heeft met zo'n zin in de voorwaarden.

Niet genoeg
Sophie Visser van Beer Advocaten geeft aan dat er zonder waarschuwingsbordje toch wel sprake van nalatigheid is. Ook de relatie organisatie - particulier maakt dat de sportschool er met alleen een zin in de algemene voorwaarden niet is. Ze schat in dat Ferdy Kornaat een kansrijke zaak heeft als hij de sportschool aansprakelijk wil stellen.

Fit for Free
Fit For Free heeft gereageerd. De sportschool betwist aansprakelijk te zijn en schrijft: 'Er is geen wettelijke grondslag (wanprestatie of onrechtmatige daad) waarop zij aansprakelijk kan worden gehouden.' Verder wijst Fit for Free erop dat in de algemene voorwaarden naar de huisregels wordt verwezen. Fit for Free: 'Op de vestiging zijn deze bovendien op meerdere plekken in te zien. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de bezoeker ook weet dat hij zijn spullen niet mee mag nemen in de sportruimte. Fit For Free handelt zorgvuldig. Juist om diefstal te voorkomen, wordt aan de leden de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van een kluisje. Dit zijn gewoon deugdelijke kluisjes. Fit For Free betwist ook dat diefstal geregeld zou voorkomen.'

Heeft u ook een Juridische Vraag,  mail hem naar juridischezaken@bnr.nl

Gerelateerde artikelen