Juridische Zaken14 okt '14 18:08

Rechtspraak kan geen verdere bezuiniging aan

Auteur: Nelleke van der Heiden

Het water staat de rechters tot aan de lippen, zegt de president van het Haagse gerechtshof. Extra bezuinigingen zouden de werkdruk onacceptabel verhogen.

De werkdruk in de rechtspraak is een veelkoppig monster, zegt Leendert Verheij, president van het gerechtshof in Den Haag. Het is een complex probleem dat je van veel kanten moet aanvliegen. Een van de mogelijkheden volgens Verheij is zorgen dat kennis snel en goed toegankelijk is. Als je bij iedere zaak het wiel opnieuw moet uitvinden, kost dat veel tijd. Met kenniscentra zoals het expertisebureau voor grensoverschrijdend familierecht dat het gerechtshof in Den Haag net in het leven heeft geroepen kun je veel tijd besparen.

Situatie nijpend
En dat er iets met die werkdruk moet gebeuren, staat volgens de gerechtshofpresident buiten kijf. Hij noemt de situatie nijpend, met name bij strafrecht staat het water de rechters aan de lippen. Het gevoel van ‘ik moet ongelooflijk veel, ren alleen maar naar zittingen toe en ik kom niet aan studie toe’ overheerst.

Meer jakkeren
Een jaar geleden stelde Verheij al vast dat slachtoffers en daders veel te lang moeten wachten tot hun zaak wordt behandeld. Rechters doen hun best die wachttijd terug te dringen, maar dat betekent wel nog meer jakkeren, en dat gaat of ten koste van het werk, of van de mensen die het uitvoeren. En dat gaat even goed, maar op de lange termijn kun je mensen niet blijven overvragen.

Gigantische problemen
Dan kun je de organisatie verbeteren, de kennisdeling efficiënter maken, maar het is ook belangrijk dat er niet meer verder wordt bezuinigd, zegt Verheij. Is dat een expliciete oproep aan de politiek? Nou, de raadsheer wil zich voorzichtig uitdrukken, want “ogenschijnlijk zijn we wat gespaard, maar voor komende jaren zit er het nodige in het vat, en nu al staat het water aan de lippen. Als de komende jaren volgens plan wordt bezuinigd, dan gaan er gigantische problemen ontstaan. Wachttijden die oplopen, mensen die verder overbelast worden.”

Ongelukken
Om nog maar te zwijgen van de reorganisatie die er de komende jaren aankomt binnen de rechtspraak. Dat vraagt veel van mensen zonder dat ze er een cent extra voor krijgen, zegt Verheij. En als er dan door bezuinigingen juist veel minder geld beschikbaar komt, is dat wachten op ongelukken. Want dan zet je rechters voor het dilemma: zet ik de rechtszaak in een zekere – onverantwoorde – snelheid door? Of zeg ik dat het echt niet meer gaat? Dan komen de rechtszaken op de plank terecht en “dat zijn ook ongelukken”. 

Gerelateerde artikelen