Juridische Zaken25 sep '14 16:20Aangepast op 25 sep '14 18:44

Hoge Raad: Kwaliteit rechtspraak nog altijd in geding

Auteur: Ronald Olsthoorn

Door de te hoge “productiedruk” loopt de kwaliteit van de rechtspraak nog altijd gevaar. Dat zegt de president van de Hoge Raad, Geert Corstens in BNR Juridische Zaken.

Begin 2013 schreef Corstens een brandbrief in nrc.next. Daarin steunde hij het manifest van een groep rechters uit Leeuwarden die de noodklok luidden over de werkdruk onder rechters. Nu anderhalf jaar later is die druk nog niet van de ketel. Corstens: “Het gevaar dreigt dat door de te grote productiedruk de kwaliteit op een gegeven moment naar beneden gaat. En dat moeten we niet hebben.”

Door de te hoge druk zouden rechters zaken te snel afdoen of te weinig tijd hebben om hun kennisniveau op peil te houden. Volgens Corstens worden er nog geen fouten gemaakt, maar moet er “nog een hoop gebeuren” om deze voor de toekomst af te wenden. 

Te snelle digitalisering
De hoogste rechter maakt zich ook grote zorgen over de digitalisering van het strafproces, een operatie die het ministerie van Veiligheid en Justitie op dit moment uitvoert. “Dat is een enorme veranderingsoperatie waarvoor men te kort tijd heeft ingeruimd.” 

Geert Corstens neemt op 1 november na zes jaar afscheid als president van de Hoge Raad. Het gehele interview is hier te beluisteren. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen