Juridische Zaken29 nov '12 14:16Aangepast op 29 nov '12 14:46

Drie jaar cel voor doodschop tegen toeschouwer

Auteur: Thijs Baas

De 33-jarige amateurvoetballer Silvester M. moet drie jaar de cel in voor de doodsschop die hij in december vorig jaar uitdeelde aan een 77-jarige supporter.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat M. de toeschouwer van de tegenpartij met gestrekt been hard tegen de borstkas trapte, wat de man zo ernstig verwondde dat hij een maand later overleed. Aanvankelijk eiste het OM vier jaar cel wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg. Justitie verdacht de man aanvankelijk van doodslag, maar later bleek daar onvoldoende bewijs voor.

Instemming
M. speelde voor het Amsterdamse Sporting Noord en ging door het lint toen hij een rode kaart kreeg tijdens een voetbalwedstrijd tegen OSV. De 77-jarige man liet zich vanaf de kant instemmend uit over de rode kaart. Hij kreeg een schop tegen het bovenlichaam en overleed uiteindelijk aan de complicaties die hij daaraan overhield.

De voetballer verklaarde altijd dat hij de man nooit wilde doden en betuigde vanaf het begin spijt. Hij stond erom bekend dat hij juist altijd een kalmerend effect had op zijn medespelers. Volgens getuigen is hij een rustige jongen van wie dit gedrag niet te verwachten was. De rechtbank woog dit mee in het vonnis. Naast de celstraf moet M. de nabestaanden een schadevergoeding betalen.

Voorarrest
Advocaat Bram Moszkowicz pleitte voor een celstraf gelijk aan het voorarrest, maar de rechtbank vond dat niet passend bij de ernst van het misdrijf. "Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een daad van grof en excessief geweld tegen het nietsvermoedende slachtoffer", was het vonnis van de rechtbank.

De rechter liet in het vonnis meewegen dat geweld tijdens sportwedstrijden tot veel beroering leidt. Van de straf moet dan ook een waarschuwende werking uitgaan.

Gerelateerde artikelen