Juridische Zaken6 dec '12 15:34

Slachtoffers Tristan van der V. krijgen inzicht in rapport

Auteur: Anne-Greet Haars

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie belooft de Tweede Kamer dat het rapport van de rijksrecherche over Tristan van der V. openbaar wordt. En daarmee gaat hij door de knieen voor een groep nabestaanden.

De nabestaanden wilden met een kort geding inzage eisen in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche, maar dat is volgens de minister niet nodig. Binnen enkele dagen krijgen ze hun zin, liet de bewindsman weten. Ze hebben het nodig en er is niet te verbergen. Dat er iets wordt achtergehouden, bestrijdt hij.

De nabestaanden kregen tot nu toe alleen een samenvatting van het rapport te zien.

Blij met resultaat
"We hopen dat de minister zijn belofte nakomt. Als dat het geval is zijn we content met het resultaat", vertelt advocaat Orlando Kadir. Hij behartigt de belangen van die nabestaanden.

"Ik heb de minister net persoonlijk gesproken en dat klonk erg bemoedigend. Wel jammer dat hij een dreiging met een kort geding nodig had."

Fouten politie
In het rapport staat volgens letselschadejurist Orlando Kadir dat de politie grote fouten heeft gemaakt door schutter Tristan van der Vlis een wapenvergunning toe te kennen.

Wapenvergunning
Tegen de NOS zei Kadir donderdag dat de slachtoffers vooral willen weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie Van der Vlis een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychiatrische problemen had.

Van der Vlis schoot vorig jaar april zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en pleegde daarna zelfmoord. De schutter was onder behandeling geweest bij een psychiater, maar kon toch meerdere wapens bezitten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen