Juridische Zaken25 mei '12 15:00Aangepast op 25 mei '12 16:02

Eis OM: zes keer levenslang in liquidatieproces

Auteur: Thijs Baas

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vrijdag levenslang geëist tegen zes verdachten in het liquidatieproces Passage.

In totaal staan elf verdachten terecht voor een serie liquidaties in de onderwereld. Vijf van deze afrekeningen werden in 1993 gepleegd, één in 2005 en één in 2006.

Het OM overspeelt niet zijn hand, denkt Gerlof Leistra, misdaadverslaggever van Elsevier. “Van die zes verdachten, zullen drie mannen zeker levenslang krijgen. Bij de drie andere mannen is het interessanter wat de rechter gaat doen. Het OM kon niet anders dan een levenslang eisen, want die ziet die heren als de moordmakelaars. Maar ze zijn wel uit voorlopige hechtenis vrij gelaten door de rechtbank en diezelfde rechtbank moet nu de straf gaan bepalen. Dat wordt eigenlijk de kern van de zaak.”

Kroongetuige
De kern van het bewijs wordt gevormd door verklaringen van kroongetuige Peter la S. Tegen hem eiste Justitie acht jaar, zoals van tevoren was toegezegd. Daarmee is de eis gehalveerd.

La S. bekende directe betrokkenheid bij de moord op Kees Houtman in 2005. Enkele verdachten vormden volgens Justitie een bende die gericht was op het uit de weg ruimen van mensen.

Uitspraak
“Reken er maar op dat de advocaten dagenlang gaan pleiten. Het kan best zijn dat de rechters veel tijd nodig hebben. Dus ik denk dat de uitspraak pas na de zomer komt”, legt Leistra uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen