Juridische Zaken28 nov '12 18:17

Interview | Geert-Jan Knoops over de zaak-Poch

Auteur: Pieter van den Akker

Julio Poch zit al drie jaar in voorarrest en het ziet er naar uit dat zijn proces net zo lang gaat duren. Vandaag start het proces tegen de voormalige Transavia-piloot die dodenvluchten zou hebben uitgevoerd.

De Nederlandse strafpleiter Geert-Jan Knoops is één van zijn advocaten. "Het is het grootste proces in Argentinië ooit."

U bent nu hier in Amsterdam. Waarom zit u niet in Buenos Aires?

"Het proces begint vandaag met het uitroepen van alle aanklachten. Het gaat om 68 verdachten. Het zal een tot twee weken duren voordat al die aanklachten zijn voorgelezen. Daar hoef ik echt niet bij aanwezig te zijn, ook vanwege de financiële aspecten die deze zaak met zich draagt. De verdediging heeft financieel heel weinig mogelijkheden. Wanneer de zaak van Julio Poch zélf behandeld wordt, inclusief zijn getuigenverhoren - dat zal waarschijnlijk pas ergens in 2013 zijn - kan ik er hopelijk wel naar toe."

Poch wordt concreet verdacht van het in zee gooien van twee Franse nonnen. Wat is zijn directe verweer?

"Op zijn aanklacht staan dertig namen. U moet zich voorstellen: in 2009, toen hij werd aangehouden, ging het om 615 namen. Daar zijn er nu dertig van over. Die twee Franse nonnen stonden van het begin af aan op de aanklacht. Zijn verweer is dat hij onderdeel van de Argentijnse marine was. Hij was toen tweede luitenant, een jonge officier. Maar hij is opgeleid, en dat blijkt ook uit zijn vliegerslogboeken, tot een super topgunstraaljagerpiloot, die uitsluitend in die straaljagers vloog."

"Ten tijde van het voorval met die Franse nonnen die in zee zouden zijn gegooid, 14 december 1977, zat hij 600 kilometer ten zuiden van Buenos Aires op een vliegbasis waar hij de hele maand heeft gevlogen in die Skyhawk straaljager. De logboeken waaruit dat blijkt, zijn gecontroleerd door meerdere deskundigen. Een heel belangrijk en overtuigend stuk dat aantoont dat hij er niet bij betrokken kan zijn geweest."

Toch is Poch verdachte. Nota bene omdat hij het tijdens een etentje op Bali aan collega's zou hebben opgebiecht.

"Dat is uiteindelijk het enige concrete argument dat de aanklagers in Argentinië hebben. Dat is ook de reden dat hij vastzit. Zonder dat diner zou hij daar nu niet hebben gezeten, maar zou hij als Nederlandse onderdaan in Nederland van zijn pensioen hebben genoten. Dat diner heeft plaatsgevonden in 2003, er is in 2006 melding van gemaakt. Niet door deze mensen zelf, maar door een andere ex-Transaviacollega, die daar niet bij was. Het gaat om de interpretatie van het woordje wij. 'Wij hebben deze mensen in zee gegooid': dat zou zijn gezegd tijdens dat diner. Julio Poch bestrijdt dat. Hij zegt dat hij in algemene termen heeft gesproken over wat er toen gebeurde en dat hij nooit in de ik-vorm heeft gesproken. Dat laatste wordt door alle getuigen bevestigd overigens."

Waarom zou Poch dat zeggen?

"Hij zegt zelf dat dat ter sprake kwam toen het onderwerp van prinses Máxima aan de orde kwam en dat het in de loop van dat gesprek aan de orde is gekomen. Misschien heeft 'ie inderdaad een bepaalde indruk achtergelaten alsof hij dat regime verdedigde. Maar hij zegt dat dat ten onrechte is. Hij zegt 'ik heb daar mijn uitleg aan gegeven en het lijkt mij wel heel erg ver gaan om iemand voor zo'n uitspraak, los van de interpretatie, levenslang te geven als objectief niet blijkt dat hij daar betrokken bij is geweest'."

Lees hier alles over het begin van het proces tegen Poch.

Gerelateerde artikelen