Juridische Zaken19 aug '14 14:19Aangepast op 21 aug '14 19:44

Uitzending 19 augustus | Uitkeringenexport en aansprakelijkheid MH17

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil graag besparen op de uitkeringen in Marokko, maar stuit steeds op rechterlijke uitspraken.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Korten op de uitkeringen in Marokko omdat het leven daar goedkoper is. Afschaffen van de bonus van ruim 28 euro voor de ouderen. Het zijn vergeefse pogingen van het kabinet om honderden miljoenen euro's op de 'uitkeringenexport' naar Marokko te besparen. Vergeefs omdat de rechter keer op keer zegt dat het niet mag. Het is in strijd met de verdragen die Nederland met Marokko heeft. Daarover is Mies Westerveld is hoogleraar sociale verzekeringsrecht aan de UvA en oud-Eerste Kamerlid voor de PvdA te gast.

MH17
Al het materieel van de repatriëringsmissie is intussen terug in Nederland en ruim een maand na de ramp met vlucht MH17 is meer dan de helft van het aantal slachtoffers geïdentificeerd. Vooruitlopend op een definitieve schadevergoeding kregen nabestaanden al 41.000 euro van Malaysia Airlines. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid van andere partijen, zoals de pro-Russische separatisten. Antoinette Collignon, letselschade-advocaat bij Legal Tree en lid van de LSA, de vereniging van letselschade-advocaten in ons land zal dit juridische traject ontleden.

Verhuren via Airbnb
Elk jaar de maximale huurverhoging kan maken dat je creatief met je huis en je geld om wilt gaan. En dan lijkt het aantrekkelijk om je huis te verhuren aan toeristen als je net zelf een weekendje weg bent. Maar wat riskeer je dan eigenlijk? Dat vraagt Zoë van Vliet zich af. Ze hoort van Willem Vos van Vulpes Advocaten precies hoe riskant dit extra zakcentje is.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen