Juridische Zaken5 dec '12 06:28Aangepast op 5 dec '12 11:15

Witwassen is koud kunstje in Nederland

Auteur: Pieter van den Akker

You can not trust a trustkantoor. Zes van de negen door de DNB onderzochte trustkantoren hebben hun zaken niet op orde. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil Kamervragen stellen.

De Nederlandse Bank houdt toezicht op de trustsector. Deze kantoren voeren de administratie voor de zogenoemde brievenbusfirma's: grote multinationals die voor belastingdoeleinden een postadresje in Nederland hebben.

Papieren niet op orde
Redacteur Siem Eikelenboom van het Financieele Dagblad: "De papieren zijn niet op orde. DNB heeft een zogeheten thematisch onderzoek gedaan. Ze zijn bij 9 trustkantoren naar binnen gegaan. Ze hebben met name gekeken hoe een bepaald soort vennootschap wordt beheerd. Het zijn eigenlijk gewoon brievenbusfirma's die zich binnen een multinationale onderneming bezighouden met advisering, met consultancy."

Maar als de trustsector de boel niet op orde heeft, hoe staat het dan met de controle op witwaspraktijken in Nederland? Eikelenboom: "Het is voor DNB heel moeilijk om te zien welk geld en welke middelen er bij zo'n adviesbureau binnenkomen en waar het geld dan weer naar toe gaat. Dat moet in de financiële wereld allemaal met documenten ondersteund worden, het moet heel transparant zijn. Maar die papierwinkel is gewoon niet in orde. Daardoor is er een risico op witwassen."

Brief of boete
Zes van de negen trustkantoren hebben door de DNB een handhavingsmaatregel opgelegd gekregen. "Wat het precies is, wil DNB niet zeggen, maar je moet bijvoorbeeld denken aan een dringende brief van 'zorg nou dat je je zaken op orde hebt' tot en met een behoorlijke boete van enkele tienduizenden euro's."

Eikelenboom verwacht dat deze maatregelen effect zullen hebben. "DNB is de toezichthouder op de trustsector. Als ze zich niet houden aan de aanwijzingen van DNB dan kan de vergunning worden ontnomen. Dus ik denk wel dat dit invloed zal hebben, ja."

Kamervragen
CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is van plan Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. "Als je een administratiekantoor hebt en je krijgt te horen dat je administratie niet op orde is, dan moet je je afvragen wat je aan het doen bent. Zulke misstanden gaan naar het hart van je sector. Het heet niet voor niets een trust fund."

Omtzigt wil dan ook dat het onderwerp op de politieke agenda komt te staan. "Ik wil Kamervragen gaan stellen over de kwestie, maar wil daarvoor eerst goed spreken met experts. Als we alle informatie op een rij hebben kunnen we vaststellen of de wettelijke normen voor controle voldoen of niet."

Als DNB daadwerkelijk fraude constateert hoopt Omtzigt dat er stevig gestraft wordt. "Dan hoop ik dat DNB de betreffende firma doorstuurt naar justitie. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat dit soort kantoren gebruikt worden voor witwaspraktijken."

Gerelateerde artikelen