Juridische Zaken12 feb '13 17:49

Woningcorporaties: "Wij laten ons niet slachtofferen"

Auteur: Renee van Heteren

Als de regering de verhuurdersheffing doorzet, stapt brancheorganisatie Aedes naar de rechter. Dat zegt Marc Calon, voorzitter van de brancheorganisatie van woningcorporaties, in BNR Juridische Zaken.

Verhuurdersheffing

Minister Blok (VVD) van wonen wil dat woningcorporaties bijdragen aan de staatskas. Daarom voert hij een nieuwe belastingmaatregel in, de verhuurdersheffing. Als het aan Blok ligt gaat die heffing in 2013 in en moet dan 50 miljoen euro opleveren. De heffing loopt op tot 2 miljard per jaar vanaf 2017. Volgens Calon hebben woningcorporaties helemaal niet meer zoveel vet op de botten en dreigen er veel failliet te gaan.  Uit eigen berekeningen blijkt dat de investeringen die de corporaties terug zullen lopen van 11 miljard per jaar naar 4 miljard.

Dagvaarding

Als het kabinet doorgaat op deze voet slepen ze de staat voor de rechter. De brancheorganisatie heeft al een concept dagvaarding klaarliggen. ’’Uit juridische analyses blijkt dat we best kans maken als we kunnen aantonen dat corporaties failliet gaan en de woningmarkt er niet bij gebaat is’’’, aldus Calon.

Inbreuk eigendom

Hoogleraar Algemeen Belastingrecht Koos Boer (Universiteit Leiden) begrijpt dat Aedes naar de rechter stapt. ’’Woningcorporaties hebben het lastig wat betreft hun imago. Ze zijn veel negatief in het nieuws en krijgen in Den Haag weinig gehoor. Dus logisch dat een belangenorganisatie naar de rechter stapt’’.  Aedes kan zich beroepen op internationale afspraken uit het Europees Verdrag van de Mens. Daarin staat dat er bij elke inbreuk op eigendom, en dat is een belastingwet, een goede afweging gemaakt moet worden tussen algemeen en individueel belang. En Aedes zou nu moeten aantonen dat zij onevenredig hard worden geraakt door deze maatregel. Maar dat kan nog lastig worden volgens Boer: ’’Het komt niet vaak voor dat de rechter oordeelt dat een belastingmaatregel één groep te hard raakt, want rechters zijn doorgaans terughoudend om op de stoel van de wetgever te gaan zitten’’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen