Juridische Zaken18 nov '14 12:00Aangepast op 18 nov '14 18:12

Uitzending 18 november | Corrupte medewerkers en anonieme bronnen

Auteur: Nelleke van der Heiden

Een journalist die zijn bronnen verzint, stelselmatig een kassa-tekort of twijfelachtige ziekmeldingen..

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Werknemers willen nog wel eens een loopje nemen met de regels op de werkvloer met alle gevolgen voor het bedrijf van dien. Kun je dat voor zijn en als het gebeurt, wat te doen? John Warrink, bedrijfsrechercheur van Interro Recherchediensten en arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen geven de do's en dont's.

Anonieme bronnen
Op basis van meldingen via bijvoorbeeld Meld Misdaad Anoniem gaat de politie voortvarend aan de slag. Maar de betrouwbaarheid van de bron is dan niet altijd even goed gecheckt, merkte Sven Brinkhoff. Hij promoveerde op startinformatie in het strafproces. Op basis waarvan gaan politie en justitie aan de slag? Dat blijkt dus vaak op basis van anonieme bronnen te gebeuren. Voor advocaten is het lastig om daar een verweer op voeren, maar er zijn wel mogelijkheden. Brinkhoff geeft een overzicht.

Borg niet terug
Vincent heeft al maanden geleden zijn huur opgezegd, maar wat hij ook doet, de huurbaas stort de borg en te veel betaalde huur maar niet terug. Het gaat om 1600 euro, geen klein bedrag voor Vincent, dus hij wil graag weten wat hij kan doen. Willem Vos zegt hoe hij nog een keer met klem om het geld kan vragen en anders naar de rechter kan.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen