Juridische Zaken24 okt '12 11:29

Grotere rol slachtoffer? Splits strafproces

Auteur: Thijs Baas

Het pleidooi voor een grotere rol voor het slachtoffer is aardig, maar het strafproces is in de eerste plaats bedoeld om de verdachte te berechten. Dat zegt Leendert Verheij van gerechtshof Den Haag.

In BNR Roelof Hemmen reageert Verheij daarmee op het pleidooi van advocaat Robert Korver om het slachtoffer in de rechtbank tegenover de rechter plaats te laten nemen. "Wat ik in de benadering van de heer Korver mis is dat de verdachte op dat moment nog niet schuldig is verklaard."

Wel kun je, om het slachtoffer een wat prominentere rol te geven, het proces in tweeën knippen. "Je neemt eerst een beslissing over de vraag of iemand schuldig is en dan kun je daarna een zwaardere rol toekennen aan het slachtoffer. Dat kan de rechter niet zelf doen, dat heeft te maken met hoe dat in de wet geregeld is. Maar als je wilt dat het slachtoffer een zwaardere rol krijgt dan nu, dan moet het strafproces in tweeën geknipt worden."

Te traag
De Nederlandse rechtspraak is regelmatig te traag, vindt Verheij. "Maar gelukkig gaat het in toenemende mate op onderdelen snel genoeg. Wat je in het verleden zag is dat mensen civiele zaken aanspanden en dat het eindeloos duurde voordat ze überhaupt voor het eerst met de rechter in aanraking kwamen. De afspraak is: binnen dertien weken een rechter zien."

Vervolgens duurde het nog heel lang voordat de rechter de stukken had gelezen en er een beslissing over had genomen. "Dat is iets waar we heel veel winst kunnen halen. Met een civiele zaak moest je al snel een jaar wachten. Wat we op een aantal rechtsgebieden doen, is regelen dat mensen veel sneller een rechter zien."

"Die kan dan kijken of de zaak snel geregeld kan worden. Óf hij kan werkafspraken maken om het proces verder te verspoedigen." Maar daar moeten wel verbeteringen op ict-gebied en geld tegenover staan, meent Verheij. "Als we straks te weinig mensen hebben, gaan de stapels weer groter worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen