Juridische Zaken27 nov '12 13:04Aangepast op 28 nov '12 18:29

MKB positief gestemd

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een op de vier MKB-bedrijven verwacht een positief jaar tegemoet te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 250 bedrijven in opdracht van financieel-juridisch dienstverlener DAS.

Een kwart van de ondernemingen verwacht in 2013 een omzetstijging en denkt meer personeel aan te trekken. Twintig procent van de bedrijven heeft nu al meer personeel in dienst dan een jaar geleden.

Met name de bedrijven met 50 tot 200 medewerkers en de bedrijven in de dienstverlening zijn positief gestemd. In de sector dienstverlening verwacht 29 een personeelsgroei door te maken. Van de bedrijven in de productie en industrie verwacht ruim 20 procent dat zij het komende jaar juist minder personeel in dienst zullen hebben en 17 procent verwacht nog personeel te kunnen aannemen, 23 procent denkt te moeten krimpen.

Bijna de helft van de bedrijven die te maken kregen met krimp moest reorganiseren met gedwongen ontslagen. Ruim een derde zal gebruik maken van natuurlijk verloop en voor een derde van de bedrijven is het een serieuze optie om uitzendkrachten niet meer in te huren.

Van de bedrijven met 50 tot 200 medewerkers had 37 procent afgelopen jaar te maken met arbeidsconflicten of andere gespannen situaties. Dat gold voor 12 procent van de bedrijven met vijf tot negen personeelsleden en voor 20 procent van de bedrijven met tien tot 49 mensen in dienst.

Gerelateerde artikelen