Juridische Zaken7 sep '12 20:38

Prostitutie in hotel? Ontslag voor de manager

Auteur: Pieter van den Akker

In Nederlandse hotels mogen geen illegale prostituees werken. Managers die het toch toelaten, worden op staande voet ontslagen.

Dat staat in een brief die de hotelketens aan de managers hebben verstuurd, zo zegt Frans Hazen van de sector hotels van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Op straat
"In onze vereniging voeren we het woord Koninklijk en dat schept verplichtingen", zegt Hazen, die zelf directeur is van het oudste hotel in Nederland, De Draak (1367) in Bergen op Zoom. "Alle hotelketens willen laten zien dat het ons menens is in de strijd tegen illegale prostitutie. Als een manager het toestaat, staat hij op straat."

Slechte naam
De hotelketens willen volgens Hazen voorkomen dat zij een slechte naam krijgen. De hotelsector doet er volgens hem alles aan het probleem op te lossen. Onder receptionisten zijn meer dan 2000 zogenoemde 'signaleringskaarten' verspreid.

Hotelkamers worden regelmatig gebruikt door illegale Oost-Europese prostituees, die vaak het slachtoffer zijn van mensenhandel. Zij omzeilen daarmee de vergunningsplicht voor 'sekswerkers' en de registratie bij de belastingdienst.

Alertheid
De politie in Amsterdam testte dit voorjaar de alertheid van drie hotels door actrices in te zetten en politieagenten als pseudoklant de kamers te laten bezoeken. Er werd om extra handdoeken gevraagd en er werden condooms in de afvalbakken gedaan, maar het personeel reageerde niet op die signalen. Ook werd geen aangifte gedaan. Die ervaring is volgens Koninklijke Horeca Nederland aanleiding de sector en de hotelmanagers nogmaals te attenderen op de problematiek.

Samenwerking
Volgens manager Guido Scholten van hotel Campanile in Rotterdam-Oost is het niet altijd eenvoudig om illegale prostitutie op te sporen. Gasten komen bij hem zelden langs de receptie. De motelkamers liggen in twee aparte gebouwen met een eigen ingang.

"We hebben in het verleden wel problemen gehad", zegt Scholten. "Sindsdien hebben we een goede samenwerking opgebouwd met het prostitutieteam van de gemeente Rotterdam. Zodra we ook maar iets merken, komen ze en controleren ze de boel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen