Juridische Zaken27 mrt '12 13:20

Keith Bakker blijft vast

Auteur: Karin Backx

De verslavingsgoeroe Keith Bakker blijft voorlopig nog vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Bakkers advocate Lucy Oldenburg had de rechtbank gevraagd Bakker onmiddellijk in vrijheid te stellen, omdat hij volgens haar lang genoeg heeft vastgezeten.

In haar slotpleidooi zei de advocate dat Bakker niet schuldig is aan verkrachting. Het OM eiste gisteren zeven jaar cel. Volgens het OM heeft Bakker zich in een aantal gevallen schuldig gemaakt aan verkrachting.

Seksueel misbruik
Bakker werd eind april vorig jaar opgepakt, op verdenking van seksueel misbruik van negen vrouwen en meisjes, onder wie twee 15-jarigen. Het merendeel van deze meisjes was in zijn kliniek onder behandeling dan wel onder behandeling geweest.

In haar slotpleidooi bestreed Oldenburg die stelling te vuur en te zwaard. Dat hij in zijn seksuele relaties misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hulpverlener wil er bij de raadsvrouw nog wel in.

Geen verkrachter
Maar van dwang of bedreiging, zoals het OM beweert, is wat haar betreft geen sprake geweest. "Ik ben een klootzak, maar geen verkrachter", zo citeerde Oldenburg haar cliënt.

In zijn slotwoord betuigde Bakker nogmaals zijn spijt over wat er is gebeurd en verontschuldigde hij zich in de richting van de aangeefsters. Hij zei in de periode voor zijn arrestatie serieus zelfmoord te hebben overwogen.

De rechtbank velt op 20 april het vonnis in de zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen