Juridische Zaken27 mrt '12 09:05

Teeven wil levenslang toezicht

Auteur: Karin Backx

Serieverkrachters moeten levenslang onder toezicht worden gesteld. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie stuurt dinsdag een wetsvoorstel naar de Kamer.

Teeven wil het mogelijk maken dat mensen die veroordeeld zijn voor ernstige gewelds- of zedenmisdrijven, in het uiterste geval, levenslang onder toezicht kunnen worden gesteld.

Daders van zedenmisdrijven lopen volgens hem het risico in hun oude fouten te vervallen als ze hun straf hebben uitgezeten. Hij vindt zijn voorstel geen strafverzwaring. De onder toezicht gestelde hoeft helemaal geen last te hebben van de maatregel, zegt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Dwangverpleging
In het wetsvoorstel schrapt Teeven de termijn waarin nu nog de dwangverpleging onder voorwaarden gestopt kan worden. Die termijn is maximaal negen jaar. Het is aan rechters of het toezicht verlengd moet worden als de kans op recidive nog te groot is.

Uit onderzoek blijkt volgens Teeven dat bij tbs'ers het percentage recidivisten met een zeer ernstig delict over de tijd toeneemt. Deze toename is sterker bij zedendelinquenten dan bij niet-zedendelinquenten.

Proeftijd
De staatssecretaris wil verder dat als het gedrag van de veroordeelde dat vereist de proeftijd bij voorwaardelijke invrijheidsstelling in alle gevallen minimaal 1 jaar wordt en met maximaal 2 jaar kan worden verlengd.

 Zo kan er volgens Teeven ook bij gevangenisstraffen korter dan 2 jaar beter gewerkt worden aan gedragsverandering met behulp van bijzondere voorwaarden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen