Juridische Zaken26 mrt '12 16:37

OM eist zeven jaar tegen Keith Bakker

Auteur: Pieter van den Akker

Het OM in Amsterdam heeft zeven jaar cel geëist tegen verslavingsdeskundige Keith Bakker. Het OM wil ook dat hij 10 jaar lang niet actief is als hulpverlener.

Bakker wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een reeks meisjes en vrouwen, onder wie twee 15-jarigen. De zaak kwam eind 2010 aan het rollen. De ooit populaire verslavingsgoeroe werd eind april opgepakt. Sindsdien heeft hij vastgezeten.

Vertrouwen beschaamd
Volgens het OM heeft Bakker zijn positie als behandelaar misbruikt en daarbij het vertrouwen van de slachtoffers ernstig beschaamd. In vrijwel alle gevallen ging het om kwetsbare meisjes, die hun lot in handen van Bakker en zijn kliniek hadden gelegd. "Zij keken tegen hem op, vertrouwden hem, beschouwden hem als hun redder'', aldus het OM.

Bakker zou in de meeste gevallen telkens op dezelfde manier te werk zijn gegaan: hij nodigde de meisjes in zijn woning uit, meestal kort nadat zij zich voor therapie in zijn inmiddels opgeheven kliniek hadden gemeld. In zijn huis belandden zij bij hem in bed, om daar allerlei seksuele handelingen te ondergaan.

De verdachte heeft sommige van zijn slachtoffers dermate onder druk gezet dat in die gevallen sprake is van verkrachting, vindt het OM. In een paar zaken achtte het OM bewezen dat Bakker misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en vertrouwen om zijn seksuele zin te krijgen.

Uitspraak 20 april
Na aanvankelijk ontkend te hebben, heeft Bakker de meeste feiten inmiddels toegegeven. Dinsdag pleit zijn advocaat, de uitspraak van de rechtbank wordt op 20 april verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen