Juridische Zaken27 mrt '12 18:53Aangepast op 27 mrt '12 20:00

Witwasmeldingen advocaten blijven achter

Auteur: Ronald Olsthoorn

18 keer maakten advocaten in 2010 melding van een ongebruikelijke transactie. Notarissen en accountants deden dat zo’n 500 keer. Valt er niks te melden of knijpen advocaten een oogje toe?

Voor het laatste zijn geen onomstotelijke bewijzen, maar opvallend blijft het verschil wel. De ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’ moet er sinds 2003 voor zorgen dat geld uit de onderwereld niet opduikt in de bovenwereld. De meldingsplicht voor verdachte transacties aan het Bureau Financieel Toezicht is een belangrijk instrument in deze strijd.

Maar advocaten melden significant minder dan andere juridische en financiële dienstverleners. En dat vindt Maaike Stouten, die deze week promoveert op de witwasmeldplicht, opmerkelijk. Zij roept in herinnering dat Nederland koploper is als het gaat om internationale fusies en overnames. Elke overeenkomst waarvan de wenkbrauwen bij de due diligence ook maar een beetje gaan fronsen, zou gemeld moeten worden. Ook schiet volgens de promovenda het toezicht te kort op de derdenrekeningen van advocatenkantoren, rekeningen waarop cliënten grote sommen geld kunnen parkeren en die derhalve gebruikt zouden kunnen worden voor witwastransacties.

Volgens Jan Leliveld van de Nederlandse Orde van Advocaten zoekt Stouten met deze suggesties spijkers op laag water. Het gros van de advocaten werkt namelijk, anders dan notarissen en accountants, niet in sectoren die gevoelig zijn voor witwaspraktijken. Ook heeft de Orde het toezicht op de derdenrekeningen verbeterd en wil het zelfs een landelijke derdenrekening invoeren om misbruik te voorkomen. De Orde moet ook wel het toezicht verbeteren, wil het extern toezicht buiten de deur te houden. Een wetsvoorstel met deze strekking ligt op dit moment namelijk bij de Raad van State.

Vanavond een discussie tussen beiden. Verder: kan de bejaarde vrouw die op Long Island tegen de glazen deur van de Apple Store aanliep en haar neus brak een miljoen dollar schadevergoeding tegemoet zien? En is de aannemer van wie je nog 25.000 euro krijgt, die vervolgens van de aardbodem verdwijnt, maar kennelijk zijn werk voortzet in een nieuwe bv, nog tot de orde te roepen?

BNR Juridische Zaken wordt elke dinsdagavond om 20;00 uur uitgezonden. Daarna is het programma terug te luisteren via bnr.nl/juridischezaken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen