Juridische Zaken6 dec '11 14:42

Juridische vraag | Kan je zomaar uit je eigen BV gezet worden?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Meneer Bijleveld uit Hillegom springt in de bres voor een kennis van hem die het slachtoffer is van bonje in de BV.

Samen met twee compagnons startte zijn kennis een reclamebureau en dat liep op rolletjes.

Totdat de twee vennoten zich tegen de vriend van meneer Bijleveld keerde. Het resultaat is dat hij van de een op de andere dag uit de BV werd gezet en geen inkomsten meer had. Kan dit zomaar, vraagt de BNR-luisteraar zich af.

Juridisch advies
"De meerderheid beslist, dus de kennis van meneer Bijleveld zit in een lastige situatie. Toch is hij niet rechteloos: hij is niet alleen bestuurder van het vennootschap, maar ook werknemer. Vanuit dat oogpunt heeft dus wel enige rechtsbescherming", zegt advocaat Frank Verheij van VVH advocaten uit Amsterdam.

"Het ontslag van een bestuurder moet via een aandeelhoudersvergadering. Daar gelden formele eisen voor. Als die eisen zijn geschonden, heeft deze meneer zeker recht van spreken", zegt de advocaat.

De overige vennoten hebben een dure advocaat in de arm genomen, op kosten van de BV. Daar is niet veel tegen te doen, zegt Verheij. " Ook hier geldt: de meerderheid beslist. Als de andere bestuurders besluiten om het belang van het vennootschap te verdedigen, dan kan hij daar niets tegen doen. De kennis zal zelf een advocaat moeten inschakelen om zijn belang te behartigen en daar gaan kosten mee gepaard, helaas."

Voorkomen
"Als startende ondernemer kan je dit soort problemen voor zijn, door een aandeelhoudersovereenkomst waarin de verhouding tussen de aandeelhouders goed geregeld wordt", zegt Verheij.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen