Juridische Zaken6 dec '11 10:45Aangepast op 6 dec '11 17:29

Kamer wil debat over NMa-inval [update]

Auteur: Pieter van den Akker

De Tweede Kamer wil snel in debat met minister Maxime Verhagen over de inval die de NMa dinsdag heeft gedaan bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Ze worden ervan verdacht onderling verboden prijsafspraken te hebben gemaakt.

PVV-Tweede Kamerlid Jhim van Bemmel wil kijken of bedrijven die strafbare feiten hebben begaan, uitgesloten kunnen worden van een aanstaande veiling van telecomfrequenties. Mogelijk moet de veiling om die reden worden uitgesteld.

Klokkenluiders
De verboden afspraken zouden gaan om de prijzen voor mobiel bellen en internetten, zo bleek na de inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit dinsdag. De zaak is aan het rollen gebracht door twee klokkenluiders.

Via Tweede Kamerlid Van Bemmel van de PVV zijn de klokkenluiders in contact gekomen met het tv-programma Nieuwsuur. Dat doet vanavond verslag van een onderzoek van de PVV naar de telecombranche.

Oud-directeur is klokkenluider
De klokkenluiders willen anoniem blijven, maar het is duidelijk dat het om een oud-directeur van één van de drie telecombedrijven gaat. De tweede klokkenluider is nu directielid bij één van de providers.

BNR-redacteur René de Monchy: "Het komt er op neer dat Kamerlid Van Bemmel samen met Nieuwsuur onderzoek heeft gedaan. Daarin zitten klokkenluiders die vertellen dat er prijsafspraken zijn. Dat is de reden geweest onderzoek te doen."

Reputatie krijgt knauw
Ed Achterberg van het onderzoeksburo voor de telecommarkt Telecompaper zei dinsdag op BNR: "De bedrijven zijn onschuldig totdat het tegendeel bewezen is."

Mochten ze schuldig zijn, dan krijgt hun reputatie een flinke knauw, gelooft Achterberg. "Het zou funest zijn voor hun naam."

Gerelateerde artikelen