Juridische Zaken27 jan '12 18:25Aangepast op 31 jan '12 19:36

UPDATE | Celstraffen tot 4 jaar in Klimop-zaak

Auteur: Harmen Simon Teunis

De hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, Jan van Vlijmen, is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.

Onder het motto 'we worden allemaal rijk' liet Van Vlijmen, destijds directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, enorme geldbedragen naar zichzelf en zijn medeverdachten vloeien, stelde de rechtbank.

De straf valt flink lager uit dan de 7 jaar cel die het OM in september tegen Van Vlijmen eiste. Hij werd vrijdag met tien medeverdachten veroordeeld voor de fraude met tientallen miljoenen rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep, wat voorheen Bouwfonds was.

Willem Koops, de advocaat van Van Vlijmen, is blij dat de rechtbank zijn cliënt vrijspreekt van het oplichten van het pensioenfonds van Philips. "Het idee dat mijn cliënt pensioengerechtigden expres zou benadelen om zichzelf te bevoordelen, is simpelweg onwaar. Met de suggestie heeft hij vier jaar moeten leven. Het is een verheugend iets dat die suggestie nu in ieder geval uit de lucht is."

Dat de rechtbank Van Vlijmen wel ziet als lid van een criminele organisatie, verrast de advocaat niet.

Vier jaar voor Will F.
Ook Will F. kreeg 4 jaar cel. Hij is de voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds. Tegen hem was 5 jaar geëist. Volgens de rechtbank vervulde hij een sleutelpositie binnen de criminele organisatie.

F. liet zich als directeur vastgoed bij Philips fêteren door zakenrelaties. Hij is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Door zijn toedoen konden medeverdachten enorme winsten incasseren op het onroerend goed van het fonds.

Werkstraf voor Cees Hakstege
Medeverdachte Cees Hakstege, oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds, kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd. Met name door de vrijspraak van het lidmaatschap van twee criminele organisaties viel zijn straf fors lager uit dan de 4 jaar cel die het OM in september tegen hem had geëist.

Advocaat Willem Jonkers: "Dat verschil spreekt boekdelen." Volgens de raadsman heeft het OM bevooroordeeld naar het dossier gekeken. "Ik denk dat het Openbaar Ministerie een maatschappelijk effect heeft beoogd en voor de bühne een requisitoir heeft neergezet waar meneer Hakstege zeer ernstig door beschadigd is. Als je nu ziet wat de rechtbank daarvan vindt, is dat veelzeggend."

Van alle verdachten had Hakstege de zwaarste functie. Hij werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Een vennootschap van Hakstege kreeg een boete opgelegd van 100.000 euro.

Drie jaar cel voor Olivier L.
Olivier L., de voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, heeft drie jaar cel opgelegd gekregen. De rechters nemen het L. kwalijk dat hij tijdens het hele vastgoedfraudeproces bleef ontkennen en geen openheid van zaken heeft gegeven.

L. was volgens de rechters lid van het 'driemanschap' van hoofdverdachten. Hij heeft vele valse overeenkomsten gesloten en valse facturen verstuurd, aldus de rechtbank.

Tegen L. was 5 jaar cel geëist. Hij was volgens het OM een van de leiders van de criminele organisatie en op de hoogte van alle geldstromen.

Geen nederlaag voor OM
De straffen zijn lager dan het OM had geëist. Toch vindt FD-journalist Vasco van der Boon, medeauteur van het boek 'De vastgoedfraude', niet dat er sprake is van een nederlaag voor het OM.

"Als je kijkt naar alle grote fraudezaken van de afgelopen decennia, ABP, affaire-Clickfonds, beursfraude en bouwfraude, dan was het OM nooit in staat om fraudeverdachten succesvol te vervolgen. Hier hebben alle 11 verdachten celstraffen of taakstraffen gekregen", aldus Van der Boon.

Vasco van der Boon en Gerben van der Marel zijn inmiddels bezig aan een tweede boek over de vastgoedfraude, met als titel 'De ontknoping'.

Gerelateerde artikelen