Juridische Zaken27 dec '12 08:09

2013 wordt het jaar van Shell

Auteur: Pieter van den Akker

2013 wordt het jaar van Shell, denkt hoogleraar international recht en strafpleiter Geert Jan Knoops. Maar of Shell daar nou zo blij mee moet zijn?

Haalt het kabinet het einde van 2013? Wie wint de Champions League? Welke cold case wordt eindelijk opgelost? Deze laatste dagen van het jaar bespreekt BNR elke ochtend met mensen die het kunnen weten wat het nieuws van 2013 wordt.

Schending mensenrechten
Geert Jan Knoops denkt dat op juridisch gebied Shell een hoofdrol gaat spelen. "Ik verwacht dat de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak Kiobel versus Shell, die medio 2013 wordt verwacht, een juridisch hoogtepunt gaat worden. Dat is de uitspraak waarin de Amerikaanse Hoge Raad een beslissing gaat nemen over de vraag of buitenlandse ondernemingen aansprakelijk kunnen zijn voor betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten. "

Deze uitspraak kan enorme gevolgen hebben voor de beslissingen die bedrijven voortaan gaan nemen met betrokking tot investeringen in landen in gebieden waar de mensenrechten worden geschonden. Dat zou kunnen betekenen, zegt Knoops, dat internationale bedrijven 'in toenemende mate hun bedrijfspolitiek moeten afstemmen op internationaal recht'.

Milieuverontreiniging
"In deze zaak gaat het in het bijzonder om een groep milieuacticivisten die in de Onoki-regio in Nigera is opgepakt door de Nigeriaanse overheid. Zij zouden daar zijn mishandeld en zouden ook allerlei andere schendingen van mensenrechten zijn onderworpen. Dit vanwege het feit dat ze opkwamen tegen schending van het milieu door milieuverontreiniging waar Shell verantwoordelijk voor zou zijn."

Het gaat hierbij om de vraag of Shell daar medeplichtig aan zou zijn doordat het de Nigeriaanse regering op dat punt zou hebben gesteund, legt Knoops uit. "Dat is eigenlijk de rechtsvraag, de inzet van de vraag die het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat beantwoorden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen