Juridische Zaken22 jul '14 14:30Aangepast op 22 jul '14 19:01

BNR Juridische Zaken 22 juli | Cybercrime en rechteropleiding

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie heeft te weinig specialisten in huis om cybercrime effectief aan te pakken. Dat zegt de landelijk officier van justitie op het gebied van cybercrime Lodewijk van Zwieten bij BNR Juridische Zaken.

Ronald Olsthoorn
Ronald Olsthoorn

Bij computercriminaliteit gaat het vaak ook om andere strafbare feiten, zoals fraude of witwassen. Die feiten worden nu wél ten laste gelegd, maar de cybercriminaliteit als zodanig, bijvoorbeeld het hacken, vaak niet. En dat gaat veranderen denkt Van Zwieten, mar daarvoor heeft hij wel meer specialisten nodig.

Nieuwe rechteropleiding
Rechters worden sinds dit jaar anders opgeleid. In de nieuwe opleiding is meer aandacht voor de maatschappij waarbinnen wordt rechtgesproken. De nieuwe opleiding tot rechter heet net anders, RIO in plaats van RAIO, duurt minder lang, van zes jaar naar één tot vier jaar, en leidt officieren van justitie niet meer samen met rechters op.

Maatschappelijke betrokkenheid
Daarmee hopen de gerechten, opleidingsinstituut SSR en de Raad voor de Rechtspraak dat de opleiding meer ervaren juristen aantrekt. Bovendien willen de partijen dat er meer nadruk komt op maatschappelijke betrokkenheid. Rechter Jan Moors doceert en vertelt in BNR Juridische Zaken hoe de nieuwe rechters niet meer alleen rechter zijn in een zaak, maar ook in een maatschappelijke organisatie.

Door na je 65ste
Door willen werken na je 65ste, maar dat niet mogen. Dat klonk Sietske Twijnstra vreemd in de oren, nu de pensioenleeftijd juist naar boven wordt bijgeschroefd. Maar dat kreeg ze wel te horen. In elk geval tijdelijk, omdat haar werkgever, net als veel andere werkgevers, denkt dat je na afloop van het 'gewone' contract eerst drie maanden en één dag niks mag doen, voor je een nieuw dienstverband aan kunt gaan. Aan arbeidsrechtadvocaat Tijmen Martens de vraag of dat echt nodig is.

Luister iedere dinsdag van 15:30 tot 16:00 uur naar BNR Juridische Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen