Juridische Zaken21 dec '11 18:47

Diplomagate overleven studenten wel

Auteur: BNR Webredactie

Docenten in spoedoverleg bij elkaar en studenten opgewonden met elkaar in gesprek. Het was een roerige dag op de Hogeschool Windesheim, vertelt studente Denise Jonkman tegen BNR. "De sfeer in het gebouw was onrustig."

Studenten van de Hogeschool Windesheim kregen vandaag de schrik van hun leven, vertelde Jonkman woensdag aan BNR-redacteur Jasper Visser. Ze ging uitgebreid in op het nieuws dat na uitgebreid onderzoek minstens 200 diploma's van de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim niet HBO-waardig blijken te zijn.

Krijg ik mijn diploma nog?
Jonkman: "Mijn moeder belde me al om 7 uur op en ze zei: 'ik dacht dat je een diplomauitreiking had'. Mijn eerste reactie was: 'Wat is er gebeurd, staat de school in brand?' Direct nadat mijn moeder het nieuws vertelde, heb ik de school gebeld."

De telefoon werd helaas niet opgenomen. Een tweede telefoontje, gericht aan opleidingsdirecteur Jan Rietman, werd wel beantwoord. Jonkman: "Hij vertelde me dat mijn stageverslagen en scriptie twee keer gecontroleerd zijn en dat ik ook aan de verzwaarde eisen heb voldaan. Dat was een hele opluchting. Voor drie van de vijf studenten die vandaag hun diploma tegelijkertijd met mij zouden krijgen, bleek dat niet aan de verzwaarde eisen was voldaan. Ze waren duidelijk ongerust: 'Heb ik wel een goede keuze gemaakt met mijn opleiding en wat is mijn diploma straks nog waard op de arbeidsmarkt?'

Niet afhankelijk van papiertje
Zelf maakt Jonkman zich niet veel zorgen. "Alle opdrachten die ik moest doen voor mijn opleiding zijn twee keer gecontroleerd. De tweede keer waren die eisen zelfs strenger dan de eerste keer. Bovendien heb ik al een baan."

Jonkman raadt iedereen aan goede stages te lopen en veel activiteiten naast de studie te doen. "Je bent niet alleen afhankelijk van je papiertje", zegt ze. "Maar als onze opleiding een diploma verstrekt moet een student natuurlijk wel aan de gestelde eisen voldoen. Wanneer de opleiding studenten consequenter beoordeelt komt dat wel goed. Maar natuurlijk is het wel erg zuur dat je denkt vandaag je diploma te krijgen en dat het feest niet doorgaat."

Beste Journalistiekopleiding?
Johran Willegers, voorzitter van de opleidingscommissie Journalistiek, die de belangen van de student behartigt, vindt nog steeds dat zijn opleiding goede journalisten opleidt. Hij maakt zich dan ook geen grote zorgen."Voor de studenten is het alleen maar beter als er zorgvuldiger wordt gekeken naar de kwaliteit van hun werk."

Willegers gelooft dat het voor de geloofwaardigheid van de studenten alleen maar goed is als er strenger gekeken wordt naar de stageverslagen en scripties. "Het feit dat strenger wordt gekeken naar hun opdrachten is goed", vindt Willegers. "Dat zal alleen maar goed voor ze zijn."

Hij begrijpt het goed dat studenten zich zorgen maken en dat er een opgewonden sfeer heerst op de Hogeschool. Op de berichten dat Staatsseretaris Zijlstra de opleiding dreigt te sluiten, reageert hij ontspannen. "We zijn nog steeds de op een na beste journalistiekopleiding van Nederland. Als we dat in de toekomst ook willen blijven moet de school er wel beter op toezien of studenten echt aan de vereisten voldoen en hun diploma HBO-waardig is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen