Juridische Zaken18 okt '12 06:33Aangepast op 18 okt '12 16:41

Begin proces ex-gedeputeerde Hooijmaijers

Auteur: Anne-Greet Haars

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers suggereert op BNR wél geld te hebben ontvangen van bedrijven, maar dat dat was voor werkzaamheden voorafgaand aan zijn politieke carrière.

Hooijmaijers blijft ook vandaag bij zijn ontkenning van corruptie tijdens zijn politieke carrière. "In mijn geval slaat het OM de plank finaal mis." De oud-gedeputeerde maakte zich volgens de officier van justitie schuldig aan "fraude op een ongekende schaal".  De zaak is daarom aangehouden en gaat pas volgend jaar weer verder.

Betalingen voor zijn politieke carrière
Hij liet bij de microfoon van BNR-verslaggever Laurens Boven wél duidelijk doorschemeren dat hij geld heeft ontvangen van bedrijven, maar dat zou voor werkzaamheden voorafgaand zijn politieke carrière zijn geweest:

"Tijdslijnen worden bij elkaar getrokken net alsof iemand voor die tijd niet aan het werk is geweest. En dat men maar net doet, alsof het gaat om betalingen die je dan in je politieke tijd hebt gekregen vanwege het politieke werk. Maar niemand die zich afvraagt wat je daar dan zogenaamd voor zou hebben gedaan."

Hij wilde niet concreet ingaan op de vraag om welke betalingen dat dan zou zijn gegaan: "Ik mag niet inhoudelijk op die zaak ingaan, anders wordt mij ook nog weer verweten dat ik de rechtbank voor de voeten loop. Maar het heeft uiteraard niks te maken met het vak dat ik heb uitgeoefend. Zo dom kan niemand zijn en zeker niet voor dit soort bedragen"

Zaak aangehouden
De rechtbank in Haarlem maakte donderdag met een zogeheten regiezitting een begin met het proces tegen Hooijmaijers, maar er is meer tijd nodig voor onderzoek, meldt verslaggever Laurens Boven vanuit de rechtbank.

"Ze zijn al tweeënhalf jaar bezig met het onderzoek naar Ton Hooijmaijers en de betalingen die zouden zijn gedaan en inmiddels optellen tot een kleine half miljoen euro aan betalingen en steekpenningen en nog een miljoen euro aan beloftes door bedrijven als Hooijmaijers een bepaalde beslissing zou nemen."

Corruptie
Wim de Bruine van het landelijk parket legt uit waarom de zaak is opgeschort: "Er is een strafrechtelijk onderzoek gedaan op basis van een verdenking. Het gaat om corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen van zwart geld. Het toetsen van de bewijzen komt volgend jaar pas, dus daar kan de openbaar aanklager nog niet op vooruitlopen. Op de regiezitting is alleen gesproken over de wens om nog meer getuigen te horen."

Ook Maarten de Jong, partner bij  Independent Risk Solutions, begrijpt dat het een complexe zaak is. "We hebben het hier over een corruptiedelict. Daar moet je je bij bedenken dat dingen als corruptie buitengewoon lastig te bewijzen zijn. Dat daar tijd voor nodig is, is voor mij herkenbaar."

Als oud-directeur integriteit van de Wereldbank is hij vaker geconfronteerd met sjoemelgedrag van managers. Soms min of meer onbewust, soms zeer uitgekiend. "Het kan zijn dat hij met te weinig bewustzijn gehandeld heeft. Het kan ook zijn dat hij wel wist waar hij mee bezig was. Wij noemen dat ontsporingsfactoren bij managers. Bepaalde karaktereigenschappen kunnen leiden tot ontsporing."

Strijdbaar
Hooijmaijers komt nog altijd redelijk strijdbaar over, meldt Laurens Boven vanuit Haarlem. "Hij schetste wat het effect is van deze zaak op hemzelf en op zijn familie, dat zijn vrouw en kinderen de afgelopen jaren beschimpt zijn. Op school zijn zijn kinderen gepest." Hooijmaijers meent dat hij publiekelijk allang veroordeeld is. Dat maakt het allemaal 'veel intenser dan bij een normale verdachte'.

"Waar rook is, is vuur, maar waar blijven de bewijzen? Barbertje moet hangen", was Hooijmaijers voornaamste verweer. Maar ondanks zijn zelfverklaarde onschuld ontkent Hooijmaijers de betalingen niet. Alleen verwijst hij naar de tijd voordat hij gedeputeerde was.

Tijdens de regiezitting inventariseerde de rechtbank wat er nog aan onderzoek gedaan moet worden. De strafvervolging komt voort uit een groot, jaren durend onderzoek naar onder meer belangenverstrengeling tussen Hooijmaijers' werk als gedeputeerde en het adviesbureau van zijn vrouw.

Gedeputeerde
Ton Hooijmaijers werd in 2005 gekozen als VVD-gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland. Zijn portefeuilles waren onder meer Ruimtelijke Ordening, Grondbeleid en Financiën.

In 2009 trad hij alweer af, samen met de rest van het provinciebestuur, zijn functie neer vanwege de Icesave-affaire. Noord-Holland bleek tientallen miljoenen te zijn verloren nadat de IJslandse bank Landsbanki was omgevallen.

Creditcard provincie
Een paar maanden later lag Hooijmaijers opnieuw onder vuur, omdat hij als gedeputeerde duizenden euro's zou hebben uitgegeven met een creditcard van de provincie, zonder bonnetjes in te dienen.

Ernstigere beschuldigingen
De beschuldigingen die nu tegen Hooijmaijers lopen zijn wel een stuk ernstiger: omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

In maart 2010 deed de recherche invallen bij Hooijmaijers thuis, bij z'n moeder en bij een aantal bedrijven. Onder meer de vroegere Fortisbank zou Hooijmaijers hebben omgekocht, net als het Rotterdamse Fortress en het Noord-Hollandse bouwbedrijf Van Erk.

De Fortisbank wilde graag huisbankier van de provincie Noord-Holland worden en betaalde Hooijmaijers om dat voor elkaar te krijgen. En Fortress en Van Erk hadden bepaalde belangen bij bouwprojecten in de regio.

Steekpenningen
In totaal zou de VVD'er voor anderhalf miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen, zo blijkt althans na drie jaar onderzoek.

Hooijmaijers zelf ontkent. In het blad Quote zegt hij dat de bedragen niets met omkoping te maken hebben en pleit hij voor een onafhankelijk onderzoek.

Corruptie in Nederland
"Corruptie is een verschijnsel dat je in elk land vindt, maar je kunt internationaal zeggen dat Nederland behoort tot de landen met de minste corruptie, dat is onderzocht. Nederland is nog steeds betrekkelijk schoon. Maar dat betekent niet dat je niet op moet letten", vertelt Ben Hoetjes, emeritus hoogleraar bestuurskunde en corruptie-expert.

"De provincie is een bestuurslaag die nauwelijks in het nieuws komt. Het is eigenlijk zelden dat het de voorpagina haalt, maar er worden wel beslissingen genomen over hele grote particuliere- en bedrijfsbelangen. Dat is een combinatie, over welke provincie het ook gaat, die verleidelijk is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen