Juridische Zaken11 okt '12 15:36Aangepast op 11 okt '12 15:56

Hooijmaijers: aantijgingen uit verband gerukt

Auteur: Thijs Baas

De aantijgingen tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland over het aannemen van steekpenningen zijn uit hun verband gerukt.

Dat laat de VVD-politicus weten in een sms'je aan BNR. Hooijmaijers reageert daarmee op een dagvaarding tegen hem, waarin staat dat hij in 2007 7.000 euro aan steekpenningen heeft aangenomen van Fortis Nederland.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt vandaag dat Hooijmaijers volgens de dagvaarding zijn invloed moest aanwenden om Fortis de huisbankier van Noord-Holland te maken. Als dat zou lukken zou hij nog meer geld ontvangen.

Veel meer
Volgens Vasco van der Boon van het Financieele Dagblad gaat het om veel meer aantijgingen. "Die tenlastelegging is een enorme waslijst. Het gaat niet om één beschuldiging van omkoping, maar ook Ballast Nedam, maar een hele trits aan projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven zouden de gedeputeerde hebben omgekocht, tientallen keren. En hij zou er zelf ook vaak om hebben gevraagd."

"Het is bijna verpletterend als het waar is dat niemand op het Provinciehuis dit in de gaten heeft gehad. Maar vooraanstaande mensen in het Noord-Hollandse bedrijfsleven wisten dus wel dat ze bij hem terecht konden voor een gunst, dienstverlening, het lekken van wat geheime informatie, een opdrachtje hier en daar en het wijzigen van een bestemmingsplan."

Timide
De ontkenning van Hooijmaijers is nog behoorlijk timide, vindt Van der Boon. "Het is veel hoor, wat Justitie hem in zijn schoenen probeert te schuiven. Als het bewust uit zijn verband is gerukt, vraag ik me af of hij daar toch niet een klein beetje aanleiding toe heeft gegeven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen