Juridische Zaken18 dec '12 17:48

'Niet laatste zaak die wordt heropend'

Auteur: Melvin Captein

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is de 'Zes van Breda'-zaak niet de laatste zaak die heropend wordt. Er zijn nog meer gevallen waarbij herziening in het verschiet ligt wegens fouten in het onderzoek.

Knoops verdedigt drie verdachten in de 'Zes van Breda'-zaak, waarbij in de jaren '90 een Chinese dame werd vermoord. Vandaag werd bekend dat die geruchtmakende zaak heropend wordt wegens het ontbreken van een ontlastende verklaring in het dossier.

Eerherstel
Knoops verbaast het niet dat de zaak na zoveel jaren opnieuw voor de rechter komt. "Als je belangrijk ontlastend bewijsmateriaal achterhoudt loop je het risico dat een rechter een verkeerd beeld krijgt. Het Hof Den Bosch heeft in 1995 een onvolledig dossier gehad." Had men deze ontlastende verklaringen toen wel in handen gehad, dan was het Hof tot een andere afweging gekomen, zegt Knoops. "Het toont maar weer aan hoe belangrijk het is dat er een volledig dossier bij de rechter komt te liggen. Het is niet aan de politie te selecteren wat ze wel en niet in een dossier stoppen."

De afgelopen jaren werden andere strafzaken om dezelfde reden heropend. Volgens Knoops zullen er in de toekomst nog vaker incidenten als deze voorkomen. "Vandaag illustreert maar weer dat er veel zaken zijn waar dingen zijn misgegaan. De kunst is die misstanden naar buiten te krijgen. In dit geval hebben we het geluk gehad dat justitie zelf goed onderzoek heeft gedaan. Was dat niet gebeurd, dan was deze dwaling onopgemerkt gebleven. Daarom moest justitie capaciteit vrijmaken om verdachten te helpen bij eerherstel."

Innocence-project
In hoeveel zaken er de afgelopen jaren fouten zijn gemaakt, vindt Knoops moeilijk in te schatten. In Amerika zijn er 300 verdachten onschuldig bevonden door het Innocence-project, een publieke organisatie die onterecht veroordeelden helpt in hun strijd. Het kantoor van Knoops heeft zich aangesloten bij deze organisatie, vertelt hij: "Momenteel zijn er bij ons dertig zaken in onderzoek, waarvan er volgend jaar vier of vijf naar de Hoge Raad gaan voor herziening. Wij zijn er van overtuigd dat het in die gevallen gaat om onterecht veroordeelden."

Bij justitie en politie is er wel het een en ander verbeterd, betere opleidingen voor rechercheurs bijvoorbeeld, maar veelal ziet Knoops in dossiers toch nog dezelfde denkfout, namelijk tunnelvisie. "De zaken die de komende tijd herzien gaan worden stammen dan ook niet allemaal uit de jaren '80 en '90. Een zaak die wij in behandeling hebben speelde in de laatste zeven jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen