Juridische Zaken25 dec '12 10:59

Slachtoffers katholieke kerk zijn vergoed

Auteur: Melvin Captein

In totaal hebben slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk het afgelopen jaar enkele miljoenen euro's aan schadevergoeding ontvangen. Bijna alle slachtoffers zijn daarmee vergoed.

Dat zegt voorzitter van de onderzoekscommissie Wim Deetman tegenover Radio 1. Uit het rapport dat Deetman indiende bleek dat tussen 1945 en 1981 zo'n tien- tot twinitigduizend kinderen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door geestelijken.

Hoeveel er precies is uitgekeerd kan Deetman moeilijk taxeren, maar de bedragen verschillen onderling behoorlijk, afhankelijk van de zwaarte van het voorval. Het uitkeren van financiële tegemoetkomingen zorgt er volgens Deetman voor dat de kerk "enigszins iets goed kan maken".

Vervolgonderzoek
Behalve geld ontvangen slachtoffers ook begeleiding en steun van de kerk. De bisschoppenconferentie besteedt daar volgens Deetman veel aandacht aan, vooral omdat slachtoffers jarenlang het gevoel hebben gehad er alleen voor te hebben gestaan.

Deetman werkt momenteel aan een vervolgonderzoek naar misbruik van jonge meisjes binnen de katholieke kerk. Eind februari verwacht hij daarover het eindrapport te kunnen presenteren.

Gerelateerde artikelen