Juridische Zaken11 sep '11 15:28

Geen inburgering voor gezinsleden

Auteur: Marjolein Niestadt

Mensen naar Nederland komen voor gezinshereniging mogen niet verplicht worden eerst een inburgeringsexamen te halen. Volgens advocaat Ejder Köse is dat in strijd met de Europese regels.

Nederland mag mensen die in aanmerking komen voor gezinshereniging, niet verplichten een inburgeringsexamen te halen in het land van herkomst. Dat is in strijd met de Europese Richtlijn inzake gezinshereniging uit 2005 en het Turks Associatieverdrag uit de jaren zestig. Dat zegt advocaat Ejder Köse, die eerder met succes de verplichte inburgering van Turken aanvocht.

Turks echtpaar

Köse staat een Turks echtpaar bij. De man woont sinds halverwege de jaren negentig in Nederland. Zijn vrouw wil naar Nederland komen, maar moet eerst het inburgeringsexamen halen op de Nederlandse ambassade in Turkije.

De verplichting is in Nederland in 2006 vastgelegd in de Wet inburgering buitenland. Maar volgens Köse staat in Europese regels dat gezinshereniging niet moeilijker gemaakt mag worden.

Rita Verdonk

"Inburgering maakt het juist wel moeilijker'', zegt Köse. "Het is er met de wet van toenmalig minister Rita Verdonk in ieder geval niet gemakkelijker op geworden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat sinds de invoering het aantal gezinsherenigingen enorm is gedaald.’’

De zaak komt 20 september voor de rechtbank in Rotterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen