Juridische Zaken14 nov '12 10:36Aangepast op 14 nov '12 13:01

Advocaat Robert M. flink bedreigd

Auteur: Mijke Hurkx

Donderdag start het hoger beroep tegen Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak. Advocaat Willem Anker heeft nooit getwijfeld om Robert M. te verdedigen, maar "de veelheid en de heftigheid van de reacties heeft ons wel verbaasd."

Willem Anker heeft zelf ook kinderen, dus hij kan zich de woede van de ouders voorstellen. Maar twijfel over het aannemen van deze zaak is er nooit geweest, Anker heeft met onder anderen zijn broer Hans al dertig jaar een advocatenkantoor: "Wij zijn principieel, wij staan iedereen bij. Dus we besloten deze zaak met vier advocaten te doen". Willem Anker treedt in deze zaak op de voorgrond.

Extreme zaak
"Het is een extreme zaak. Ik heb ook mensen bijgestaan die werden verdacht van meervoudige moord, maar dan kreeg ik tot 10 reacties. Nu krijg ik duizenden reacties. Ik wil niet zeggen dat we deze zaak onderschat hebben, maar de veelheid en de heftigheid van de zaak heeft ons wel verbaasd", zegt Willem Anker op BNR.

Bedreigd
Anker is ernstig bedreigd. Toch heeft hij niet over de zaak getwijfeld. "Sterker nog: morgen staan we er weer!" Dan krijgen de advocaten weer "bagger over zich heen". "We hebben meer dan 150 mails gehad. Die mails kun je verdelen in drie categorieën. Een deel bestond uit beledigingen, een deel bedreigingen en een deel verwensingen met hele ernstige ziekten."

Met die 'bagger' is Anker naar de politie gestapt, waarna de broers wekenlang beveiliging op en rond kantoor hebben gehad. De politie moest bedreigers persoonlijk benaderen om "de kou wat uit de lucht te halen. Het ging wel heel ver", aldus Willem Anker.

Regiezitting
Donderdag begint het hoger beroep tegen Robert M. met een regiezitting. De rechters, advocaten en het Openbaar Ministerie bekijken welke onderzoeken nog verricht moeten worden. En het proces wordt gepland, hoeveel dagen per week, et cetera.

Korver
Zowel het Openbaar Ministerie als Robert M. zijn in hoger beroep gegaan. Richard Korver, advocaat voor de slachtoffers in de zedenzaak, deed een oproep aan Robert M. om zijn hoger beroep in te trekken. Anker vond dit geen punt om met Korver te bespreken.

"Korver staat de ouderparen bij, ik Robert M. We hebben onze eigen verantwoordelijkheden. Korver moet zich niet bemoeien met de verdediging van Robert M., iedere advocaat zijn eigen terrein. Wij zijn er alleen voor Robert M., hij is er voor de ouders,  het OM is er voor de samenleving, waaronder de slachtoffers in de zedenzaak", zegt Anker.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen