Juridische Zaken15 nov '12 10:47Aangepast op 15 nov '12 17:26

Robert M. ging in hoger beroep om 'oneerlijk proces'

Auteur: Pieter van den Akker

Robert M. hoeft niet naar het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Dat heeft het Hof net besloten.

M. wil best psychisch onderzocht worden, maar wil dat niet laten doen in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Hij vindt dat dat instituut te nauwe banden heeft met Justitie en dat het daarom niet onafhankelijk zou zijn. Volgens hem stond van tevoren al vast wat de uitkomst van zijn observatie zou zijn. Dat was ook de reden waarom hij eerder niet meewerkte, zo legde hij uit tijdens de regiezitting. 

Verdediging
Ondanks de weigering, maakte het PBC toch een rapport, op basis waarvan de rechtbank hem de tbs-maatregel oplegde. Zijn verdediging, advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot, stelden het hof donderdag voor hem óf in het Erasmus Medisch Centrum op te laten nemen, óf in het psychiatrisch centrum Oldenkotte in Rekken.

Het Hof geeft Robert M. nu zijn zin: hij mag naar Oldenkotte. Hij was er zelf echter niet meer bij om die beslissing aan te horen omdat ie op dat moment alweer op weg was naar de gevangenis in Vught.

Op 11 februari is er een pro-formazitting. Het gerechtshof mikt erop dat de inhoudelijke behandeling in maart plaatsvindt, maar of dat lukt, hangt onder meer af van het onderzoek naar M.

Niet rechtmatig
In de tussentijd worden er vier politiemensen gehoord over de huiszoeking bij M. en zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O. Volgens de advocaten is die huiszoeking niet rechtmatig geweest en zouden de in beslaggenomen afbeeldingen van kindermisbruik niet als bewijs gebruikt mogen worden. Van O. moest van de rechtbank 6 jaar de gevangenis in.

Spreekrecht
Ouders die van hun spreekrecht gebruik willen maken, kunnen dat achter gesloten deuren, dus buiten het zicht van publiek en pers, doen. De behandeling van de kinddossiers zal de buitenwereld ook niet kunnen meemaken. Beelden van het misbruik die Robert M. heeft gemaakt, bekijkt het hof in raadkamer, dat wil zeggen ook zonder andere toeschouwers. Een compilatie van videobeelden van de verhoren van Robert M. wordt wel publiekelijk getoond.

Belachelijk gemaakt
BNR-verslaggever Harmen van der Veen hoorde Robert M. vanochtend zeggen dat de rechtbank "hem belachelijk heeft gemaakt". "Met houding, woordkeus en lichaamstaal." Hij had geen eerlijk proces gehad, zo stelde hij. Daarom ging ie ook in hoger beroep. M. die in mei tot 18 jaar en tbs is veroordeeld, was het daarnaast niet eens met de combinatie van een lange celstraf en tbs.

OM: straffen te laag
Ook het OM had appèl aangetekend, omdat het de opgelegde straffen te laag vindt. Tegen Robert M. had justitie 20 jaar gevangenisstraf en tbs geëist, tegen diens echtgenoot en medeverdachte Richard van O. 12 jaar cel. De rechtbank legde Van O. 6 jaar cel op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen