Juridische Zaken4 jan '13 17:07Aangepast op 6 jan '13 16:43

Neuroloog Jansen Steur aan het werk in Duitsland

Auteur: Anne-Greet Haars

Driemaal is scheepsrecht, zou je denken. Nadat dokter Jansen Steur in 2006, in 2008 én in 2013 zijn werk heeft hervat, moet het maar eens afgelopen zijn. Zowel de politiek als de branche is met stomheid geslagen.

Vrijdag maakte RTV Oost bekend dat Jansen Steur nog steeds werkzaam is, nu als neuroloog in de Klinik am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn, dichtbij Stuttgart.

Driemaal hervatte de arts zijn werk nadat hij in opspraak kwam. De neuroloog raakte verslaafd aan zijn eigen medicijn, hervatte toch zijn werk en werd in 2006 de laan uitgestuurd. Terwijl hij door justitie stevig onder de loep werd genomen, hervatte Jansen Steur zijn werk in 2008. Opnieuw werd hij bij ontdekking ontslagen. En in 2013 blijkt hij dus weer gewoon in Duitsland actief in zijn vak als neuroloog.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat Jansen Steur gewoon in het buitenland mag werken. Hij heeft zich weliswaar laten uitschrijven als arts, maar alleen in Nederland. Bovendien blijven al zijn diploma's geldig. Bij het proces kunnen de rechters hem een beroepsverbod opleggen, maar ook dat geldt alleen in Nederland.

Nederlandse Vereniging voor Neurologie
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie Bernard Uitdehaag is "zeer onaangenaam verrast'' door het nieuws dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur in Duitsland aan het werk is. "Dit is een nieuw hoofdstuk in een tot nu toe al dramatisch verhaal en het kan alleen maar erger worden'', zei Uitdehaag zaterdag tegen de NOS.

Uitdehaag vindt het wonderlijk dat Jansen Steur in het buitenland aan de slag kon gaan als neuroloog en verbaast zich erover dat de Duitse zorginstelling geen informatie heeft ingewonnen in Nederland over de arts.

Politiek
Nederland moet zo spoedig mogelijk werk maken van de internationale uitwisseling van gegevens over in opspraak geraakte medici, stellen een aantal politieke partijen. De politieke partijen noemen het volstrekt onbegrijpelijk dat de omstreden neuroloog aan de slag is gegaan in Duitsland. Ze willen dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid actie onderneemt.

CDA
Het CDA heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd. Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat de minister contact moet opnemen met de Duitse autoriteiten. De bewindsvrouw moet er volgens haar voor zorgen dat Jansen Steur zo snel mogelijk stopt met zijn werk in het Duitse ziekenhuis.

PvdA
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt het "onbegrijpelijk'' dat de neuroloog in Duitsland gewoon aan het werk is. "Dit voorbeeld geeft wederom aan waarom het van belang is dat er met spoed een Europese zwarte lijst moet komen met artsen die niet naar behoren functioneren en daardoor een groot gevaar vormen. Ik roep minister Schippers op hier nogmaals op aan te dringen in EU-verband.''

Net als de SP en PVV steunt de PvdA het door de CDA aangevraagde spoeddebat.

SP en PVV
Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven en PVV-Kamerlid Reinette Klever noemen het onbegrijpelijk dat Jansen Steur nog in Duitsland aan de slag kon. Het ziekenhuis daar treft volgens Van Gerven ook blaam, omdat het de gegevens van de neuroloog onvoldoende heeft nagetrokken.

Schippers
Een woordvoerder van Schippers laat weten dat de minister contact heeft gehad met haar collega’s in Duitsland en andere buurlanden over gegevensuitwisseling over geschorste en veroordeelde artsen. Er zijn ook EU-afspraken in de maak.

Een complicerende factor voor afspraken met Duitsland is dat dit soort zaken daar op het niveau van de deelstaten is geregeld. Duitsland telt 16 deelstaten, die allemaal hun eigen regeringen hebben.

Volgens de woordvoerder geldt een beroepsverbod dat in het buitenland aan een arts wordt opgelegd overigens automatisch ook in Nederland. Een Duitse arts die in zijn land geschorst is, kan dus niet in Nederland actief worden.

Ongeloof
"Mijn eerste reactie is er een van ongeloof. Dat het mogelijk is dat deze arts nog werkzaam is in Duitsland", vertelt Yme Drost, vertegenwoordiger van de slachtoffers van Jansen Steur op BNR.

Dat Jansen Steur nog gewoon over zijn artsenpapieren beschikt is volgens Drost meteen het grootste probleem dat hij heeft met de situatie zoals deze in Nederland is. "De Inspectie voor de Gezondheidszorg had een mogelijkheid om deze arts aan te klagen bij het medisch tuchtcollege, waar hij dan zeer waarschijnlijk uit het BIG-register - het register waar arsten zijn ingeschreven - zou worden geschrapt. Die straf heeft een Europese werking, is overal zichtbaar en dan was hij nergens meer aan de slag gekomen."

"Inspectie voor de Gezondheidszorg faalt"
Drost: "Maar natuurlijk is het zo dat dit ziekenhuis steken heeft laten vallen en ongenoeg de wegen van deze arts is nagegaan. Maar dat ontslaat Nederland niet van de verplichting om te voorkomen dat dit soort artsen in Duitsland aan het werk kunnen gaan. Ik vind ook dat de minister van Volksgezondheid in overleg moet gaan met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om die tot te orde te roepen. Dit is wederom het bewijs dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland faalt, onvoldoende toezicht houdt en onvoldoende ingrijpt."

Verdenkingen
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij jarenlang in het Medisch Spectrum Twente verkeerde diagnoses heeft gesteld. Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten . Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. Ook twee andere vrouwen en zes mannen hoorden de diagnose alzheimer, parkinson of MS, terwijl ze die ziekte helemaal niet hadden.

In december werd bekend dat Jansen Steur ook wordt verdacht van lijkschennis . Hij zou buiten medeweten van de familie de hersenen van een overleden patiënt te hebben verwijderd.

Andere verdenkingen
Verder wordt hij verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook zou hij 8.000 euro hebben verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf vijf jaar lang voorzitter was.

Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al "de grootste medische strafzaak ooit in Nederland'' genoemd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen